Répcelak

2014.08.25. 13:45

Mindenkié lett a kereszt

Répcelak - Átadták ünnepélyesen a pályázati támogatással elkészült kegyeleti helyet a temetőben. A Mindenki keresztjénél elsőként a nemrég elhunyt Salamonon Nándor művészettörténész emlékére gyújtottak gyertyát.

Simon Erzsébet

Répcelak lakossága a múlt század 60-as éveinek közepétől, még inkább a 70-es években, a 80-as évek elejéig dinamikusan növekedett. A szénsavgyár látványosan fejlődött, de a sajtgyár is igényelte a főleg szakképzett munkaerőt, és a termelőszövetkezetben is sorra jöttek létre a melléküzemágak. A munkavállalók egy része a közeli településekről költözött ide, de jelentős volt azok száma is, akik messzebbről, akár az Alföldről, vagy éppen az Északi középhegység vidékéről érkeztek, és telepedtek le a Répce partján. Ők nem mindig azokon a helyszíneken tudnak emlékezni elhunyt szeretteikre, ahol azok nyugszanak. Egyebek mellett ez is motiválta a város vezetőit, hogy létrehozzanak egy kegyeleti helyet, egy Mindenki keresztjét. Itt a helyi felekezetek is tarthatnak olyan rendezvényeket, amelyek a temetőbe illenek.

Aigner Géza plébános megszenteli a temetőben a Mindenki keresztjét (Fotó: Garas Kálmán)

Régóta tervezte az önkormányzat a beruházást, ami most a Nyitott Tér Kulturális Egyesület közreműködésével valósulhatott meg. A cicil szervezet pályázott Leader fejlesztési forrásra, s nyert tíz millió forintot. A város három milliót tett ehhez. Szent István ünnepén avatta fel dr. Németh Kálmán polgármester és dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője. Az esemény befejező momentumaként Garas Kálmán, a Nyitott Tér Kulturális Egyesület elnöke szomorú aktualitás kapcsán elsőként gyújtott mécsest előtt. Az egybegyűltek csendes főhajtással emlékeztek és tisztelegtek Salamon Nándor művészettörténész, művészeti író, az egyesület művészeti tanácsadójának emléke előtt, aki nemrég hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!