Répcelak

2015.03.18. 06:38

Az értékrend kötelez - Garas Kálmán formálója Répcelak kulturális életének

Répcelak - "Amikor a középutat választod, pazarolsz. A lényeges mindig olcsóbb, hasznosabb, eredményesebb." Ez a Márai Sándortól származó gondolat a vezérelve Garas Kálmánnak, akit nemrégiben újraválasztottak a répcelaki Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület elnökének.

Némethy Mária

Garas Kálmán fotóművész a művészek közül azon kevesek közé tartozik, akinél mindig rend van. Összeszedett, összefogott, ugyanakkor elmélyülő és másokkal szívesen együttműködő ember. Több mint 60 hanglemezhez fényképezett  portrékat, werkfotókat és lemezborító képeket a Hungaroton, EMI, SONY és egyéb kiadóknak. A Muzsika, Élet és Tudomány, Életünk, Vasi Szemle, Vas Népe, New York Times  folyóiratok és napilapok részére is készített  fotókat.

A megye történetébe beírta nevét 2000-ben, amikor megjelent "Arcterek" című könyve vasi tudósokról, művészekről (szövegét Fábián László írta). 2006-ban ő volt az Év embere megyénkben, 2009-ben Prima-jelölt volt,  2013-ban a Magyar Kultúra Lovagja és Répcelak díszpolgára lett.

- Répcelak a szülőfalum, ezer szállal kötődök a ma már várossá lett településhez - meséli annak apropóján, hogy a napokban újraválasztották a megyében is rangossá vált Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület elnökévé.

Ennek az egyesületnek ő az alapítója.

- Répcelak 2001-ben lett várossá, de előtte falukonferenciákat tartottak - emlékezik vissza. -  Ezek egyikén Csapó Tamás szociológus elmondta, hogy minden adott a várossá váláshoz, csak a kulturális kisugárzás hiányzik. Akkor határoztam el, hogy tenni fogok ezért, hiszen akkor már nyakig benne voltam a kulturális életben. 1970-ben kerültem a megyei könyvtárba fotósként, ahol  láttam kitűnő embereket - köztük például Rózsa Bélát -, akik a közért dolgoztak. Az akkori szellemi, kulturális élet kiválóságaival kerülhettem kapcsolatba. A szombathelyi zeneiskolában Tibold Iván szellemisége ragadott meg, a 80-as évek elején megalakult Capella Savaria kamarazenekar révén pedig a hazai és neves külföldi karmesterekkel, szólistákkal kerülhettem személyes kapcsolatba. 1977-től fényképezem a Bartók Szeminárium és Fesztivált. Csiszolódtam, épültem általuk, közben kialakult egy értékrendem.

Fotó: Archív/Benkő Sándor

Garas Kálmán fotóival jelent meg több mint 60 hanglemez, de képeit szívesen közölték rangos folyóiratok, hetilapok is, valamint könyvei. A 2001-ben létrehozott Nyitott Tér Kulturális Egyesület a város és kistérsége képzőművészeti, irodalmi és komolyzenei rendezvényeinek szervezője, a répcelaki kulturális élet tartóoszlopa.

- A könyvtárral, a művelődési otthonnal együttműködve kiváló szakembereket tudtunk megnyerni tanácsadókként. Az egyik volt közülük Salamon Nándor, a Szombathelyi Képtár első igazgatója, aki tíz évig állt a képtár élén, és tíz évig segítette az egyesületünk munkáját - hallom Garas Kálmántól.

A közelmúltban létrejött 125. kiállításuk alkalmával elmondhatták: ismétlődések még nem fordultak elő, minden művész vagy csoport csak egyszer állított ki a Répce Galériában.

- 2005-től egyesületünkben működik az Ümmögő Népzene és Néptánc Együttes - folytatja az ismertetést Garas Kálmán. - Ezzel tevékenységünk a népzene, néptánc, azaz a hagyományőrzés feladatkörével is bővült, melynek következtében a Nyitott Tér egyesület szervezője és házigazdája a Laki Kalinkó Folklórfesztiválnak. További jelentős programunk az évente megrendezett Répcelaki Fesztivál, amelyen egyesületünk a felelős a képzőművészeti kiállítás és a komolyzenei koncert megszervezéséért. Erre mindig a legkiválóbb művészeket igyekszünk meghívni.

2006-tól a szabadegyetemmel bővült a kínálatuk. Professzorok, főiskolai és egyetemi tanárok az előadói.

- Az induláskor még nagy gondot jelentett, hogy kevés volt a hallgatóság, ma már nincs ilyen gondunk. Kialakult a törzsközönségünk, a 40-50 tag ki nem hagyná a rendezvényünket.

A nulláról indulva ez nagy teljesítmény 14 esztendő alatt. Külön szép, hogy a ma 31 tagú egyesület által szervezett kiállítások megnyitójához a helyi művészeti iskola egy-egy tehetséges diákja bemutatkozása is kapcsolódik, az iskola zenetagozatosai is adnak műsort ilyenkor. Sőt, legutóbb az Irodalmunk gyöngyszemei című új sorozattal bővült az egyesület kínálata.

- A szülőhelyemtől megkaptam a legnagyobb tisztességet, 2013-ban díszpolgárrá választottak, és ez kötelez. Amíg bírom, mindent megteszek azért, hogy nívós kulturális élete legyen a városnak, ehhez kiváló segítőim, partnereim vannak - mondja befejezésként a fotóművész, aki - ugyancsak Márait idézve  -"beszél a lényegesről és lényegesen cselekszik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!