Répcelak

2015.06.09. 13:14

Fábián László írót köszöntötték Répcelakon

Répcelak - A 75 esztendős íróval, Fábián Lászlóval prof. dr. Pusztay János nyelvész beszélgetett a répcelaki könyvtárban.

Némethy Mária

- Tisztelettel köszöntök mindenkit, aki eljött ide, Répcelak jeles polgárait, meg Téged is, akinek születésnapja világpolitikai tényező lett, hiszen csakis a Te kedvedért tették át az oroszok, lánykori nevükön szovjetek, az immár legnagyobb nemzeti ünnepüket – miután a november 7. már kiesett a politika kegyeiből, valószínűleg az időpont-egyeztetésből fakadó keveredés miatt, hiszen az októberi forradalomnak nevezett esemény novemberre esett -,  az oroszok nem május 9-én ünneplik a háború befejeztét, hanem már 8-án, hogy május 9-én vodkától átitatva, kellő áhítattal köszönthessék a mellettem ülő, kiemelkedő személyiséget, akinek köszöntéséhez felkért, ám méltatlan személyként magam is csatlakozom önként és dalolva. Így kezdte  a 75 esztendős Fábián László köszöntését prof. dr. Pusztay János nyelvész.

A Nyitott Tér Kulturális Egyesület meghívására az Irodalmunk Gyöngyszemei sorozatban hangzott el az élvezetes beszélgetés a Zsennyén  1940. május 9-én született íróval, költővel és esztétával, aki  megkapta a hollandiai Mikes Kelemen Társaság kitüntetését  (1984), műfordítói munkásságát a finn állam Kalevala-díjjal ismerte el (1985), újságírói munkásságáért Deák Ferenc-díjat kapott (1995).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!