Répcelak

2016.07.03. 18:30

A kultúra elkötelezett híve - Répcelak Városért Díszoklevelet kapott Nagy Ferencné, a Nyitott Tér egyesület gazdasági vezetője

Répcelak - Egy kiállítás, egy koncert és egy díjátadó. Kultúrsokk a Répcelaki Fesztivál első napján.

Budai Dávid

A Répcelaki Fesztivál hagyományosan mindig kiállítással indul. Június 10-én a fiatalon elhunyt Munkácsy-díjas festőművész, Móritz Sándor alkotásait csodálhatta meg a közönség. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Pálné Horváth Mária felidézte: a festő vérbeli tehetség volt, aki szinte megszállottsággal alkotott, mintha érezte volna, hogy élete fonala rövid lesz, hiszen húsz év állt mindössze rendelkezésére, hogy a világról alkotott gondolatait képpé formálva kifejezze. 42 évesen halt meg, ám ez alatt a rövid idő alatt a magyar képzőművészet kincsestárához méltó életművet hozott létre. Pályája indulásakor, az 1950-es évek elején életművét intim hangulatú, derűs nyugalmat árasztó képek jellemzik. Leggyakrabban a sötétebb barnába ágyazott piros, rózsaszín és sárga színek együttese bukkan fel a képeken. Később a színek erőteljesebbé válnak, a pasztell színvilág helyébe a harsány vörösek és kékek lépnek. Ekkoriban készültek a Vízparton és a Vén diófa című képek. Kovácsműhelyben című képéért 1955-ben Munkácsy-díjat kapott. A kiállításmegnyitót követően Zádori Mária és a Capella Savaria az evangélikus templomban adott koncertet, előtte azonban még kitüntették a kultúra egy igazán elkötelezett hívét.

Répcelak Városért Díszoklevelet kapott Nagy Ferencné Irénke, a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület gazdasági vezetője. A 2007-ben alapított Répcelak Városért Dísz-oklevél azoknak adományozható, akik a település fejlesztése érdekében több éven át kiemelkedő munkát végeztek. Irénke munkáját nem először ismeri el a település, hiszen 2010-ben a Közösségi Kultúráért díjat kapta a várostól. Nagy Ferencné nyugalmazott közgazdász. Alapító tagja a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesületnek, és 2002 óta látja el a gazdasági vezetői feladatokat. A gazdasági területen túl tevékenysége kiterjed az egyesület arculatát meghatározó képzőművészeti, ismeretterjesztő, irodalmi és zenei rendezvények lebonyolítására, számos egyesületi program megvalósításának gondozója. Nagy szakszerűséggel, a jogszabályoknak megfelelve, hibátlanul végzi a rendezvények költségvetésének elkészítését és elszámolását. Gondoskodik az egyesület szabályos és jogszerű gazdálkodásáról. Mély emberismerete és empátiája nagyban segíti az egyesület közönségének megtartását, a közösségi élmény kibontakozását. Kiváló kapcsolatot ápol a város gazdasági egységeivel és szervezeteivel, nagyban hozzájárul ezzel az egyesület mecenatúrájának felépítésében és megtartásában. Munkája nélkülözhetetlen az egyesület gazdasági stabilitásának megteremtésében, kiváló és sikeres pályázatíró, minden pályázat az ő szellemi terméke. Az egyesületben végzett feladatait a közösségi kultúra elkötelezett híveként, majdnem 15 esztendeje önként látja el - mondta róla méltatásában Garas Kálmán, az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!