Répcelak

2014.04.27. 13:50

Márai Sándor intelmeit tartják szem előtt

Répcelak és kistérsége képzőművészeti, irodalmi és komolyzenei rendezvényeit színesítik a Nyitott Tér Kulturális Egyesület programjai. Közgyűlésen számolt be a tevékenységéről a civil szervezet.

Simon Erzsébet

„Amikor a középutat választod, pazarolsz. A lényeges mindig olcsóbb, hasznosabb, eredményesebb." Márai Sándor írónak a lényegesről megfogalmazott intelmeit tartja szem előtt a Nyitott Tér Kulturális Egyesület a munkája során.

Amikor 2001-ben megalakult a civil szervezet, a város és kistérsége képzőművészeti, irodalmi és komolyzenei rendezvényeinek színesítését, a kínálat bővítését tűzték ki célul. A tevékenységi körüket az alapítást követő években folyamatosan bővítették. Ahogy Garas Kálmán egyesületi elnök a minapi közgyűlésen fogalmazott, mára eljutottak odáig, hogy már csöppet sem kell aggódniuk amiatt, hogy vajon lesz-e érdeklődő a programjaik iránt. Nemcsak a városban, hanem a megyén kívül is ismerik azokat a rendszeres rendezvényeket, amelyek egyre több embert vonzanak. Eleinte képzőművészeti tárlatokkal indítottak a művelődési házzal közösen. A Répce Galéria azóta népszerű kiállítóhellyé vált, most éppen a 115. tárlat várja a látogatókat. A Répcelaki Szabadegyetem „A hétköznapi tudomány és művészet" alcímmel összefoglalt programsorozatán neves professzorok, főiskolai és egyetemi tanárok az előadók. Az új sorozat, az Irodalmunk gyöngyszemei már az első alkalommal sokakat vonzott. Jövőre tíz esztendeje lesz, hogy az egyesület berkein belül működik az Ümmögő Népzenei, Néptánc Együttes. A feladatkör ezzel a hagyományőrzéssel is bővült. Az egyesület részt vállal a Laki Kalinkó és a Répcelaki Fesztivál szervezésében, a legújabb tervek pedig arról szólnak, hogy nemcsak a kisváros szlovák testvértelepülésének kulturális egyesületével működnek együtt, hanem a „visegrádi országok" egy-egy kulturális csoportjával is felveszik a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!