Répceszentgyörgy

2016.04.24. 07:06

70 éve diplomázott-Varga István köszöntötték Répceszentgyörgyön

Répceszentgyörgy - Ritka ünnep a rubindiploma átadása, hiszen ilyet az kaphat, aki már hetven éve vette át a végzettségét igazoló dokumentumot. A répceszentgyörgyi önkormányzat Varga István egykori iskolaigazgató rubindiplomájának átadására hívta a hajdani kollégákat, vendégeket.

Civil Tudósítónktól

Gróf Istvánné polgármester köszöntötte az önkormányzat nevében a vendégeket. Az ünnepelt unokája, Varga Diána, a Népművészet Ifjú Mestere énekelt. Csajbi Lívia aljegyző, a répceszentgyörgyi iskola volt tanulója, Varga István egykori tanítványa mondott ünnepi köszöntőt. Hetven éve színtiszta jeles bizonyítvánnyal végzett a Kőszegi Tanítóképző Intézetben Varga István. 1947 óta tanított Répceszentgyörgyön. Érkezését követő évben lett az iskola igazgatója. Amikor a negyvenes évek végén a település kastélyába költözött a kőszegi Tanítóképző Intézet, a tanító hallgatók képzésében is részt vett. A tanító-jelöltek elköltöztek a kastélyból, 1955-ben a Magyar Államvasutak Nevelőintézetet létesített, ahol csaknem száz fiú töltötte a tanévet. Az intézeti tanulók a községben élő tanulókkal a felső tagozaton, párhuzamos osztályokban tanultak. Ezekben az években Varga István vezetésével alakult a község fiataljaiból egy színjátszó csoport, akik a környék településein is bemutatták a vidám darabokat. Az átszervezéseket követően a hegyfalui iskola igazgatását is rábízták Varga Istvánra. A 80-as években a fogyó létszám miatt megszűnt a MÁV-nevelőintézet. A megüresedett kollégiumban Varga István szervezésében, igazgatásával létrejött az ország második labdarúgó kollégiuma. Vas megye és a környékbeli megyék tehetséges felsős tanulói ismerkedtek a labdarúgással. Az iskolai kastély parkjában pedig a kollégái segítségével tábort alakítottak ki, ahol nyaranta több száz sárvári és járási tanuló táborozhatott. Az újjászervezett iskolába 11 településről jártak a diákok. Munkája mellett Varga István magyartanári, technikatanári oklevelet is szerzett. Vezetői munkáját számos miniszteri elismerés kísérte. Családjában felesége is pedagógus volt, és mindkét gyermeke követte a tanári pályán. A rendszerváltást követően önkormányzati képviselőnek választották. Dolgozott alpolgármesterként. Varga István Répceszentgyörgy díszpolgára. A 70 éve végzetteknek járó diplomát Hajós Attila, az utód intézmény bői iskola igazgatója adta át. A bői iskolába járó répceszentgyörgyi tanulók adtak elő verses összeállítást. A volt tanulók, kollégák gratuláltak az ünnepeltnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!