Rövidhírek

2022.03.28. 12:00

Kötelező a szállások minősítése

Címkék#Bük

Miután digitalizálták a turizmust és a magánszálláshelyeknek használniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adminisztrációs felületét, idén újabb változás történt a szobakiadók életében.

VN

Az eddig önkéntes alapon működő szálláshely-minősítés mostantól mindenkire kötelező, az eljárást a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Nonprofit Kft. folytatja le. Aki 2022. január 1. után létesít szálláshelyet, vagy üzemeltető-váltás történik, annak már a működés megkezdése előtt át kell esni a minősítésen. Aki már meglévő szálláshelyet üzemeltet, annak legkésőbb 2023. január 1-jéig kell regisztrálni a minősítés megkezdéséhez. 

 

Németh Gyula, a Büki Szobakiadók Szövetségének elnöke tájékoztatása szerint először egy önminősítés történik, ehhez regisztrálni kell a szallashelyminosites.hu holnapon, ahol egy kérdőíven keresztül kell értékelni a szálláshelyet. Itt már egy előzetes bírálatot kaphat az üzemeltető, hogy hány csillagra jogosult. Ezt követően 120 napon belül a minősítőtestület tagjai személyesen keresik fel a szálláshelyet és vizsgálják át a kritériumoknak megfelelően. Ezután egy bírálóbizottság elé kerül, és ők adják ki a végleges tanúsítványt. 

 

Az első minősítés ingyenes, de háromévente meg kell majd újítani – ennek már lesz díja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!