Rum

2015.12.24. 09:23

"A szeretet a kabát" - A rumi színkottások esete a Ghymes Együttessel

Rum – Rum-kastélyban fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok tanulnak és élnek. Gyógypedagógus szakemberek segítenek nekik a napi életvitelhez szükséges rutinokat, készségeket, képességeket elsajátítani a számukra kifejlesztett, speciális tananyag mellett. Az intézményben a művészeti nevelés is hangsúlyos szerepet kap. A mesébe illő történet is innen, a művészeti foglalkozásoktól indul. De kezdjük az elején.

Pogács Mónika

– Minden a véletlennek köszönhető, bár véletlenek nincsenek. – kezdte a történetmesélést az intézmény igazgatónője, Domjánné Éder Marietta, majd folytatta: – Van egy színkottás együttesünk. A csoport vezetője elhatározta, hogy a Ghymes Együttes „Karácsonyi Kabát” című dalát dolgozza fel a gyermekekkel. Ehhez azonban nem volt meg a kotta. Nálunk a kreativitásért nem kell a szomszédba menni. A pedagógusunk úgy határozott: Egyenesen az együtteshez fordul. E-mailben kérte a zenekartól a kottát és azt is megírta, hogy fogyatékkal élő gyermekek játszanák színkottára átfordítva a dalt.  A levél végén az is hozzátette: ismerve a jogdíjak és szabályok világát, fizetnénk a kottáért. – részletezte az igazgatónő.

Az együttest valószínűleg ez hatotta meg. A gesztus. Hogy valakik, akik maguk is segítségre, támogatásra szorulnak, a dal iránti értékelésüket anyagiakban is kifejeznék. Nem csak azzal, hogy feldolgozzák, interpretálják azt.

A történet kezdete tehát ez volt. Az igazgatónő elmesélte, hogy a levél annyira megindította az együttest, hogy menedzserük rögtön válaszolt is. Amellett, hogy a kottát természetesen térítésmentesen eljuttatták a rumiak számára, még többet szerettek volna tudni az intézményről, melynek neve – Rumi Óvoda, Általános Iskola, Speciális szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon– ,  sokat elárul az ottani, nehéz pedagógiai munkáról.

A kastély a fogyatékkal élő gyermekek iskolája és hét közben otthona is. Itt próbálnak a gyógypedagógusok a lehető legtöbbet adni a gyermekeknek, és fejleszteni, mindent, ami fejleszthető képességeik, tudásuk szintjén.

– Levélváltások, telefonbeszélgetések követték egymást. Majd egyszer csak meghívást kaptam Budapestre, egy sajtótájékoztatóra. Nekem az intézményről kellett beszélnem. A Ghymes Együttes pedig ott jelentette be, hogy a nagykarácsonyi jótékonysági koncertjük bevételének egy részét az otthonunk számára ajánlják fel.  – fűzte tovább a történetszálat az intézményvezető.

A Ghymes koncert december  26.-án, szombaton 19.30-kor kezdődik  majd a Budapest Arénában. Az együttes mellett vendégek, Hobó, Trokán Anna, a Liszt Ferenc Általános Iskola kórusa, a Budapest Ifjúsági Kórus valamint a Magyar Légtornász Egyesület artistái lépnek fel a műsorban.

– Mi is meghívást kaptunk a koncertre. Természetesen a gyermekekkel együtt  ott leszünk a nézőtéren. Meg egy kicsit talán a színpadon is. Ugyanis  a Ghymes azt kérte: vegyük videóra a színkottás együttes munkáját, a daltanulás fázisait. Mi megtettük. Talán a minőség is megfelel, mert a koncerten tervezik a képek kivetítését is. – mondta még el Domjánné Éder Marietta.

Domjánné Éder Marietta, a rumi otthon igazgatónője egyezteti a budapesti, jótékonysági koncertre utazás részleteit Ságiné Gerencsér Andreával, az otthont támogató Csigabiga Alapítvány vezetőjével.

De hogy mit is kell tudni arról a kis színkottás együttesről, akik a szeretetlavinát elindították?

A rumiak által is alkalmazott, speciálisan a fogyatékkal élőket segítő találmány a gyermekek képességeihez igazítja a hangszerhasználatot. A fiatalokban rejlő maximumot igyekeznek ezzel is kihozni a gyógypedagógusok.

A kottafejek színeket kapnak. A hangszerek, a xilofonok, a szintetizátorok billentyűi szintén. Így a gyermekek a színt színre elv alapján szólaltatják meg a hangokat.

– Könnyű elmondani, de próbáltuk mi is, felnőttek és nem egyszerű.  Több hónapot, fél évet is igénybe vehet egy dal megtanulása színkottával.–  magyarázta zárásul az igazgatónő.

A Ghymes „Karácsonyi kabát” dalát a rumi gyermekek végül sikerrel megtanulták,  amit  egyébként nemrégiben, az intézményt támogatók számára rendezett kastélyünnepen mutattak be – nagy sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!