Rum

2016.07.29. 18:53

Eltűnt több mint 120 millió tartozás - Kis vasi falvak nagy öröme

Rum - A kormány több mint 120 milliós tartozását engedte el a Rum környéki falvaknak egy vizes beruházás végén.

Turbók Attila

- Nagy kő esett le a szívünkről, talán a községek lakói is meghallották - mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón Kondora Tihamér polgármester. A meggyeskovácsi községvezető nem véletlenül vett hatalmas levegőt, hiszen egy több mint tízéves történet végére tettek pontot a polgármesterek. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő örömmel jelentette be, hogy a települések tartozásából eltűnt 140 millió forint, a kormány és a bankok jóvoltából.

Kondora Tihamér, Meggyeskovácsi, Beni Ferenc, Rum polgármestere, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Krenner Róbert csempeszkopácsi polgármester, Emmer István ikervári alpolgármester és Németh László, Rum korábbi polgármestere
Fotó: Turbók Attila

A történet szálai tíz évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor kilenc Rum környéki település elhatározta, hogy szennyvíztisztítót és elvezető rendszert épít – tájékoztatta lapunkat Krenner Róbert, Csempeszkopács polgármestere. A 2,5 milliárdos beruházásra az akkori „szokások" szerint 60 százalékos pályázati támogatást vehetett igénybe a települések által alapított víziközmű-társulat. – Meglehetősen bátor lépés volt ez mindegyik község önkormányzatától, hiszen a 40 százaléknyi önrész is tetemes összeget tett ki úgy, hogy a lakosság által befizetett összegeken felül a társulat (effektíve a tulajdonos önkormányzatok) csak az akkoriban lehetséges svájci frank alapú hitelt tudták megszerezni – mondta Beni Ferenc. A rumi polgármester megemlítette: a szennyvíztisztító és -elvezető rendszerhez egy-egy családi ház összesen 300 ezer forint önrésszel járult hozzá a csatlakozott településeken. A kilenc község lakosságának több mint 70 százaléka már induláskor támogatta a rendszer kiépítését, napjainkban a rákötési arány majdnem 90 százalék. A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: a falvak által görgetett – kezdetben 140 milliós – adósság az állami konszolidációval (127 millió) most megszűnt, a községek felszabaduló forrásaikat fejlesztésekre költhetik.

– A társulat beruházásának kezesei és esetleges megszűnésével a jogutódjai voltak az alapító önkormányzatok, így el lehet képzelni, micsoda teher volt ez a felvett hitel, nemcsak a helyi büdzsékben, hanem a polgármesterek vállán is – jelentette ki V. Németh Zsolt. A kormány hitel-átvállalása rendkívüli intézkedés volt a környék lakossága felé. A tízéves beruházás ezzel a lépéssel be is fejeződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!