Sajtoskál

2015.08.02. 14:21

Sajtimádók Sajtoskálon - az egész országból érkeztek sajtkészítők

Sajtoskál - A sajtimádók 11. alkalommal gyűltek össze a helyi sajtfesztiválon, amelyről senki sem távozott éhesen.

Lisztmayer Zsófia

Nagy László és Hajdú Tímea minden évben készülnek valamilyen különlegességgel. Fotó: Unger Tamás

Nagy László és felesége mindent tudnak a sajtkészítésről, ám a jó sajt titkát nem adják ki olyan könnyen. Az egri sajtkészítő annyit azonban elárult, hogy az igazán jó sajt alapja a jó tej és a higiénikus fejés. A megkóstolt sajtok pedig ékes bizonyítékai voltak annak, hogy valóban értenek a dolgukhoz. A Nagy házaspár már 11. alkalommal látogatott el a sajtoskáli sajtfesztiválra, és idén is rengeteg finomsággal érkeztek: kínálatukban szerepelt juh, kecske és tehén sajt is. László szerint az egyik legkülönlegesebb sajtjuk idén a kecskesajtból készült Rochefort penészes camembert, a több évig érlelt juhsajtról azonban lecsúsztunk: egy óra alatt elkapkodták a szétvevők.

Haller Imre polgármester: szerint egyre nagyobb népszerűségnek örvend az esemény, amelyre minden évben 15-20 sajtkészítő érkezik az egész országból. Termékeiket kóstolni és vásárolni is lehet, a résztvevők közül kiválasztott bírálók pedig idén is kiválasztották a legjobb sajtot. Nehéz volt a dolguk, hiszen minden egyes kóstolás után a sajtmenyországban érezhette magát az ember.

 

Moór Dalma helyi lakosként minden évben részt vesz a fesztiválon, hiszen mindig találkozik valamilyen finom újdonsággal. Idén a lilahagymás füstölt gomolya volt szerinte a legfinomabb, de találkozásunkkor messze volt még a z esemény vége.

Bodorics Pálnak köszönhetően kétszáz kilogrammnyi szürkemarha pörkölt készült a bográcsban: minden vendéget megvendégeltek ugyanis a fesztiválon. Délután , tele hassal pedig különböző szórakoztató programok garantálták az élménydús kikapcsolódást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!