2015.08.02. 14:21
Sajtimádók Sajtoskálon - az egész országból érkeztek sajtkészítők
Sajtoskál - A sajtimádók 11. alkalommal gyűltek össze a helyi sajtfesztiválon, amelyről senki sem távozott éhesen.
Nagy László és Hajdú Tímea minden évben készülnek valamilyen különlegességgel. Fotó: Unger Tamás
Nagy László és felesége mindent tudnak a sajtkészítésről, ám a jó sajt titkát nem adják ki olyan könnyen. Az egri sajtkészítő annyit azonban elárult, hogy az igazán jó sajt alapja a jó tej és a higiénikus fejés. A megkóstolt sajtok pedig ékes bizonyítékai voltak annak, hogy valóban értenek a dolgukhoz. A Nagy házaspár már 11. alkalommal látogatott el a sajtoskáli sajtfesztiválra, és idén is rengeteg finomsággal érkeztek: kínálatukban szerepelt juh, kecske és tehén sajt is. László szerint az egyik legkülönlegesebb sajtjuk idén a kecskesajtból készült Rochefort penészes camembert, a több évig érlelt juhsajtról azonban lecsúsztunk: egy óra alatt elkapkodták a szétvevők.
Haller Imre polgármester: szerint egyre nagyobb népszerűségnek örvend az esemény, amelyre minden évben 15-20 sajtkészítő érkezik az egész országból. Termékeiket kóstolni és vásárolni is lehet, a résztvevők közül kiválasztott bírálók pedig idén is kiválasztották a legjobb sajtot. Nehéz volt a dolguk, hiszen minden egyes kóstolás után a sajtmenyországban érezhette magát az ember.
Moór Dalma helyi lakosként minden évben részt vesz a fesztiválon, hiszen mindig találkozik valamilyen finom újdonsággal. Idén a lilahagymás füstölt gomolya volt szerinte a legfinomabb, de találkozásunkkor messze volt még a z esemény vége.
Bodorics Pálnak köszönhetően kétszáz kilogrammnyi szürkemarha pörkölt készült a bográcsban: minden vendéget megvendégeltek ugyanis a fesztiválon. Délután , tele hassal pedig különböző szórakoztató programok garantálták az élménydús kikapcsolódást.