Sárvár

2014.03.25. 10:20

Hogyan készül a szobor?

Sárvár - Németh Mihály sárvári szobrászművész tartott előadást a Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskolában.

Rékai Zoltán

Az 1950-es évek elején a Szombathelyi Járműjavító Képzőművész Körében tevékenykedett Németh Mihály. Ezt követően elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, 1958 óta szobrász. Természetelvű mészkő- és bronzszobrok mellett bronz és terrakotta kisplasztikák, érmek készülnek műhelyében.

Az alkotó és az iskola kapcsolata nem új keletű. Németh Mihály két évvel ezelőtt tizenkilenc műalkotásból, szobrokból, kisplasztikákból és rajzokból álló gyűjteményt ajánlott fel a Barabás középiskola részére. Mostani előadásán elmondta: hetven évvel ezelőtt ő is egy szombathelyi tanműhelyben álmodozott a jövőjéről, amit aztán a képzőművészetben talált meg. A hallgatóságot beavatta a szobrászat titkaiba. Mint elmondta, azért adományozta tizenkilenc alkotását a Barabás középiskolának, mert ezzel példát szeretne állítani a fiatalok elé. Hiszen saját élete, munkássága a példa arra, hogy hova lehet eljutni, ha van cél és akarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!