Sárvár

2014.04.22. 16:10

Lefektették a vezetéket Sárváron

Sárvár - Javában zajlanak a városi távhőszolgáltatás korszerűsítésével összefüggő munkálatok: az új vezeték jól állta a nyomáspróbát.

Nagy Ildikó

Jelenleg a csaknem 200 millió forintos beruházás első ütemével kapcsolatos munkálatokat végzik a városban.

Sárváron két önálló, egymástól független hőforrással ellátott rendszer biztosítja a hőszolgáltatást a Rábahő és a Kórház kazánházakból. A Rábahő korábban főleg a Ságát látta el hővel, ám az élelmiszeripari cégnél bekövetkezett változások után arra kellett megoldást találni, hogy miként lehet biztosítani a távhőszolgáltatást a Rábahő nélkül.

A Sárvár Távhő Kft. a hőtermelés racionalizálását a két különálló távhőrendszer összekötésével, valamint a Kórház és a Deák Ferenc utcai kazánház korszerűsítésével kívánja megoldani, ehhez a projekthez kapták az 50 százalékos támogatást.

Mint azt Takó Lászlótól, a Sárvár Távhő Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a két távhőkörzetet oda-vissza 800-800 méter hosszúságú, új vezetékkel kötik össze. Pontosabban ezt akár már múltidőben is írhatjuk, hiszen a vezetékeket már lefektették, és azok a nyomás-próbát is sikerrel állták. Most már a fektetés utáni munkálatokat végzik, a tervek szerint május közepére lezárul a projekt első üteme. És következhet a folytatás, amelynek során a Deák Ferenc utcai kazánházba négy kisebb, egyenként 120 kW teljesítményű kazánt építenek be, ezek fogják kielégíteni a Petőfi lakótelep nyári használati-melegvíz igényét. E kisebb teljesítményű kazánokkal a korábbinál olcsóbb, gazdaságosabb működést érhet el a szolgáltató cég.

A Kórház kazánház sem ússza meg a korszerűsítést: oda két 2,2 MW és egy kisebb, 0,64 MW teljesítményű, földgáztüzelésű melegvíz-kazánt építenek be. Az ott lévő, az 1980-as évek második felében készült öt régi kazán közül kettőt meghagynak tartalékba. Ezek bevetésére a leghidegebb téli napokon kerülhet sor, remélhetőleg nem lesz rájuk szükség.

A beruházás második ütemével kapcsolatban az ügyvezető igazgató elmondta, hogy hamarosan megjelenik a kazánházak korszerűsítésével kapcsolatos közbeszerzési felhívás, és ha minden főleg a közbeszerzési eljárás optimálisan alakul, akkor július 1-je után kezdődhetnek a munkák.

A beruházás eddigi munkálatai nem okoztak zavart a távhőszolgáltatásban, a vezetékek fektetése miatt legfeljebb az autósoknak és az érintett utcákban élőknek kellett néhány helyen tolerálniuk az útlezárásokat és az eltereléseket.

A beruházás megvalósulásának 2014 végi határideje van, ám ha minden a legoptimistább forgatókönyv szerint alakul, elképzelhető, hogy a következő fűtési szezonban már az új kazánokból és az új vezetékeken érkezik a meleg a távfűtéses lakásokba és intézményekbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!