Sárvár

2014.05.06. 16:45

Stílusok találkoztak

Sárvár - Börner Ildikó és Bráder Tamás festményeiből nyílt kiállítás a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában. A tárlat május 25-éig, naponta 10 és 18 óra között látogatható.

Nagy Ildikó

A kiállításmegnyitón megjelent vendégeket Kondor János, a művelődési központ igazgatója köszöntötte, az alkotók találkozásáról pedig Palcsó Julianna, a tizenhárom alkotóból álló kőszegi Csók István Művészkör egyik vezetője mesélt.

 

Palcsó Julianna elmondása szerint minden abban a balatoni, gyenesdiási alkotótáborban kezdődött, ahol a kőszegiek – köztük Bráder Tamással – találkoztak az Ildikó által vezetett Balaton Art Alkotóközösség tagjaival. A találkozásból aztán élő kapcsolat lett, melynek egyik gyümölcse a most megnyílt közös sárvári kiállítás.

A Füzesgyarmaton született Börner Ildikó az NDK-ban tanult elektroműszerésznek, majd húsz esztendőre „ott is ragadt". Ottani szomszédja, a neves festőművészként számon tartott Lothar Kittelmann látta meg benne a tehetséget, és ő biztatta, hogy alkosson. Ildikó pedig festeni kezdett, és szenvedélyével akkor sem hagyott fel, amikor hazaköltözött Magyarországra. Itthoni mestereinek Takács Ferdinándot és Takács Szencz Líviát tartja.

A Vonyarcvashegyen élő Ildikó le sem tagadhatná, hogy imádja a Balatont, amit így aztán gyakran választ témájául. És ha Ildikó a víz, akkor a kőszegi Bráder Tamás a hegyek „embere", gondolnánk, de az az igazság, hogy a tengerrel kapcsolatos élményeit ő is a vászonra vitte. De – kőszegi lokálpatriótaként – a városában lévő templomokat is megörökítette egyetlen hatalmas festményen.

Bráder Tamás is viszonylag későn kezdett festeni: a pékből, majd élelmiszeripari főiskolát végzett, gyakorlatias emberből egy véletlen folytán bújt elő a festő: éppen a pincét rendezgette, amikor rátalált fia régi rajzeszközeire. Hát, így kezdődött. Mestere nincs, képeit elsősorban a maga kedvére festi, a kiállítás már csak ráadás.

A Börner Ildikó és Bráder Tamás alkotásaiból összeállított kiállítás május 25-éig tekinthető meg a Nádasdy-vár Folyosó galériájában, naponta 10 és 18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!