2014.12.02. 11:20
Gyúrtak, töltöttek, megsütötték és feltálalták a kolbászt Rábapatyon
Négy csapat részvételével immáron második alkalommal rendezett kolbásztöltő versenyt Rábapatyon az egyik helyi étterem.
Az ötlet Vonyarcvashegyről származik, tudtuk meg a verseny főszervezőjétől, Joó Tibortól. Miután meghívást kapott az ottani versenyre, s ott annyira jó tapasztalatokat szerzett, elhatározta, hogy Rábapatyon is igyekszik ebből hagyományt teremteni. Miután ez már a második alkalom volt, ezért jó úton halad a tervei megvalósításában. Elmondta, hogy itt nem annyira a verseny a fontos, hanem sokkal inkább az, hogy összehozza az embereket. Nemcsak a helyieket, hanem a más településekről érkezőket is. Most a három helyi csapat mellett egy soproni társaság is bekapcsolódott a versenybe.
A résztvevők feladata komplex volt. A csapatok tagjainak a szervezők által biztosított alapanyagból kellett - kinek-kinek az ízlése szerint - kolbászt készítenie. A fűszerekről maguk a versenyzők gondolkodtak. A gyúrással és a töltéssel azonban nem ért véget a feladatuk, hanem a csapattagoknak kellett megsütniük és feltálalniuk is a kolbászt. Mikor aztán mindennel végeztek, megszólalt a citera, s felcsendült a dal is.
Munka közben a győztes csapat: Varga József és Hajas László, azaz Laci néni (Fotó: a szerző)
A verseny bíráló bizottságában Hegyi János és Lőke István mesterszakácsok mellett Kovács Ferenc fogadós, valamint Dugovics Balázs, Rábapaty polgármestere foglalt helyet. A zsűri nemcsak az étel finomságát értékelte, hanem végigkövette az egész munkafolyamatot, ahogyan az alapanyagból kolbász lett. Figyelemmel volt arra is, hogy milyen kenyeret, savanyúságot és italt kínálnak a kolbászok mellé.
A csapatok jól és szépen dolgoztak, s finom kolbászokat készítettek, összegezte a tapasztalatokat Hegyi János. A szakember szerint nagyon fontosak az ilyen rendezvények, mert hozzájárulhatnak ahhoz, hogy mind inkább visszajöjjön a házi kolbásztöltés hagyománya, s visszatérjenek a régi ízek.