Sárvár

2015.01.13. 13:10

A jégről mentés sem okozhat gondot - erre is felkészültek!

Sárvár - A január 13-ai gyakorlaton a jégről mentési feladatok szakszerű, pontos végrehajtására készült fel a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya.

A téli időszak egyik kedvelt szórakozása a jégen csúszkálás, korcsolyázás, amely azonban nagy veszélyt is hordozhat magában. A jégen tartózkodás nem mindig biztonságos. Ha a téli sport hódolói nem járnak el elég körültekintően, és nem veszik figyelembe a kihelyezett „Jégre menni tilos!" figyelmeztető táblákat, könnyen megtörténhet a baj: a vékony jég beszakadhat, a jeges vízbe esett ember pedig fagyási sérüléseket szenvedhet, vagy akár rövid időn belül ki is hűlhet.

Fotó: Zelenyánszky Zsolt tű. őrgy., Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A sárvári Téglagyári-tó jegén gyakorlatoztak kedd délelőtt a helyi hivatásos tűzoltók. A gyakorlat célja az volt, hogy az állomány megismerje, illetve készségszinten elsajátítsa a biztonságos jégről mentés szabályait.

A gyakorlat feltételezése szerint egy horgász kihasználva, hogy a tó vize befagyott, megpróbálkozott a lékhorgászattal. A férfi a parttól nyolc méteres távolságra merészkedett el, itt próbált szerencsét, amikor a jég megrepedt és hirtelen beszakadt. A vízbe zuhant horgász szerencsére nem csúszott be a jégpáncél alá, megkapaszkodott a betört jég szélében, onnan kiabált segítségért. Egy arra kerékpározó fiatal figyelt fel a segélykiáltásra, azonnal hívta a tűzoltókat, mentőket, rendőröket.

Elsőként a tűzoltók értek a helyszínre, megkezdték a felderítést, majd perceken belül a mentők és a rendőrök is megérkeztek. A sérült ereje a hidegtől és a folyamatos felszínen tartózkodástól rohamosan fogyott. A kárhelyparancsnok búvárokat kért a helyszínre, a tűzoltók mentőkötelet dobtak a férfinek. A horgász a kötelet magára rögzítette, így biztosították, hogy ne tudjon elmerülni. Ezt követően az egység létrát csúsztatott be a sérültig, majd az egyik tűzoltó kötélbiztosítás mellett mentődeszkát vitt be a lékig, rásegítette a horgászt, a parton levő állomány pedig kihúzta az átfagyott férfit, és átadta a mentőszolgálat munkatársainak.

A feladatokat az állomány pontosan és szakszerűen hajtotta végre, kiemelt figyelmet fordítottak a biztonsági előírások betartására, a védőfelszerelések használatára, illetve a speciális mentőeszközök szabályszerű alkalmazására, így a gyakorlatvezető „MEGFELELT"-re értékelte a gyakorlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!