Sárvár

2015.05.25. 11:04

60 éve érettségiztek: nótázva mentek reggelente iskolába Sárváron

Hatvanéves érettségi találkozót rendeztek a sárvári Tinódi gimnáziumban. Az iskola igazgatónője, Hevér Mihályné szívélyesen fogadta az „öreg diákokat”, Kondora István polgármester pedig emléklapot adott át a 60. évforduló és a sárvári évek emlékére.

Civil Tudósítónktól

Idén kilencen találkoztak a volt osztályteremben. Az utóbbi időben minden évben összejönnek egy-egy koccintásra és beszélgetésre. Elénekelték a tanítóképzős indulót, amelynek szövegét Ács László iskolatársuk, zenéjét Budaker Gusztáv zenetanár írta.

Hatvan évvel ezelőtt a patinás Kőszegi Tanítóképző éppen Sárváron működött. A most jubiláló osztály diákjai azok közé tartoztak, akik a két évet itt tanulták végig, készülve tanítói hivatásukra. Ennek az osztálynak elég mostoha sors jutott: első évben a Jurisics-gimnazistákkal voltak egy épületben és diákotthonban. Másodikban külön terelték őket az úgynevezett Keltzbe, ahol az iskola és a diákotthon is volt, de már önállóan. A harmadik és negyedik évet Sárváron tanulták végig a gimnázium épületében és a vasútállomáshoz közeli kollégiumban. Minden reggel nótaszóval vonultak végig a város utcáin. Az itt lakók hamar megkedvelték ezt a reggeli nótázást, és nyitott ablakokból integettek jó tanulást kívánva. A negyedik év végén mindenkinek a bizonyítványába bekerült: „1955. május 16-án az érettségi vizsgát megkezdte.”  Huszonnégyen kezdték az érettségit és mind sikeresen be is fejezték. Ezt ünnepelték most a Tinódi gimnáziumban, volt iskolájukban.

Első sor: Móricz Iván, Nagy Imre, Berta Imre, Tóth Ferenc Második sor: Péntek László, Németh János, Böhm Ernő, Csempesz Károly, Császár József. Fotó: Móricz Fanny

Megemlékeztek az iskola és a diákotthon vezetőiről, tanáraikról. Dr. Kővári Ferenc szinte mindvégig elkísérte az osztályt: az első, harmadik és negyedik évben volt igazgatójuk, a második évben Takács Béla. Emlékezetük szerint 47 tanár tanította őket a négy évben. Az osztályfőnökök voltak: Smidt Béla, Dombai Olga, Szopos Lászlóné és Medvegy Antal. Tudomásuk szerint egy tanáruk él, Horváth János művésztanár. Még megvan az eredeti tablójuk, a Jurisics Gimnázium Kollégiumában őrzik. Fénykép készült róla, 60-as felirattal, amelyet mindenki megkapott.

A megemlékezés alatt két mécses égett az asztalon: egyik az elhunyt tanárok, másik a már nem élő osztálytársak emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!