Sárvár

2015.10.06. 13:25

Megbecsülik az elődöket - Most 26 védett sírhely van a városi köztemetőkben

Sárvár - Önkormányzati védettséget kaphatnak Sárváron a kiemelkedő jelentőségű személyek temetési helyei, valamint az építészeti, művészeti szempontból jelentős helyi értéket képviselő síremlékek.

Pajor András

A rendelettervezet szerint Sárvár önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a város történetének múltjának kiemelkedő jelentőségű személyei (díszpolgári címmel, más önkormányzati kitüntetéssel, magas állami kitüntetéssel rendelkező személy, országgyűlési képviselő, egyházi személy, polgármester, jegyző, intézményvezető, művész vagy a város történetében kulturális, közművelődési, oktatási, egészségügyi, társadalmi, gazdasági, politikai szempontból jelentős szerepet vállaló egyéb személy) emlékének ápolására. Ez a város részéről szellemi és lelki kötelezettség.

A helyi védettség megteremtését az is szükségessé teszi, hogy a nyughelyek megváltási idején túl se vesszenek el ezek a síremlékek, és akár évszázadokig állítsanak mementót a következő nemzedékeknek. A jelentős személyek mellett az építészeti, művészeti szempontból jelentős helyi értéket képviselő temetési helyek is védelem alá kerültek. A védelem tartalmazza a megváltási díj alóli mentességet, a síremlék szükség szerinti gyakorisággal történő tisztítását, karbantartását, gyommentesítését és lehetőség esetén növényzettel történő beültetését, öntözését. A védett sírhelyek listáján jelenleg 26 parcella szerepel. Az összeállításra a honismereti szakkör tett javaslatot. Köztük szerepel Barabás György igazgató-tanító és hozzátartozóinak sírja, Borlay Gayer Endre tűzoltóparancsnok sírja, római katolikus papi sírok és az irgalmas nővérek sírjai. Masát Mihály, a bajor hercegi uradalom jószágigazgatója, dr. Naszádos István tanár, Hajas János 1848-as honvéd, vagy Jacoby Bálint a sárvári nyomdászat tizenkilencedik századi megalapozójának nyughelye sok más, a város emlékezetében ma is élő személy síremléke mellett.

Az intézkedést az indokolja, hogy a betelő Soproni úti mellett elkészül a hegyközségi új köztemető. A Soproni úti köztemetőt lezárjuk, ami annyit jelent, hogy ha a temető sarkában lévő néhány sírhely betelik, csak urnás és koporsós rátemetést fogunk engedélyezni. Azzal ennek a temetőnek az aktív élete szép lassan, öt-tíz év alatt befejeződik. A hegyközségi temető pedig jövő év tavaszán a felszentelés után megnyílik mondta a védetté nyilvánítási folyamat indoklásakor Kondora István polgármester. A rendelet jövő évtől lép életbe, a város addig is várja a további javaslatokat, hogy mely sírhelyek kerüljenek fel a védettek sorába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!