Sárvár

2015.12.29. 18:18

Ötcsillagos várost építenek - 2015-ben is látványos beruházásokkal gazdagodott Sárvár

Sárvár - Töretlen a város fejlődése - értékelte az elmúlt esztendőt Kondora István, Sárvár polgármestere, aki kiemelte, ismét rengeteg munka áll mögöttük, amelynek köszönhetően óriási léptékkel tudtak előrehaladni.

Cseszkó Tamás

Mozgalmas évet zárt Sárvár, számos beruházás valósult meg a településen, a közösségi közlekedés fejlesztésétől kezdve intézményfelújításon át egészen a Hegyközség csatornázásáig. Kondora István, Sárvár polgármestere hosszú perceken keresztül sorolta az elért eredményeket. Mint mondta, az elmúlt év is sok feladatot rótt az önkormányzatra, de megérte dolgozni, hiszen ismét jelentős eredményekkel tudnak büszkélkedni. 2015-ben összesen csaknem 1,7 milliárd forint értékű fejlesztést sikerült Sárváron megvalósítani, amelynek köszönhetően igencsak látványos beruházásokkal gazdagodott a város. - Még azok is meglepődnek, akik két-három évente látogatnak hozzánk - fogalmazott a településvezető, hozzátéve, hogy továbbra is azon az úton járnak, amelyet sok-sok évvel ezelőtt megfogalmaztak az elődök, miszerint Sárvár is bekerüljön a nemzeti, majd a nemzetközi hírű gyógyhelyek közé. - Ebbe az irányba haladunk, nem megyünk be körforgalomba, nincsenek zsákutcák, világosan törünk a célunk felé, ötcsillagos várost építünk - mondta a polgármester, aki aztán felsorolta 2015 jelentős eredményeit.

Kondora István polgármester hangsúlyozta, a Nádasdy-vár részt vesz a Nemzeti Várprogramban. Fotó: Zergi Borbála

- Több kiemelt beruházással büszkélkedhetünk, a vasútállomás és környékének felújítása 200 millió forintból valósult meg. A költségek 85 százalékát központi forrás biztosította. Négyszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város a közvilágítás korszerűsítésére, amely jelentős energiamegtakarítást eredményez. A Nádasdy iskola felújított tornatermét a napokban adtuk át, amelyre 93 millió forint forrás érkezett. Kondora István köszönetet mondott Ágh Péter országgyűlési képviselőnek. - Az ő lobbiereje és tevékenysége nélkül ezen beruházások nem valósulhattak volna meg, mint ahogy számos útfelújítás sem, amelyhez szintén kellett a kormányzati segítség - hangzott el. A polgármester szólt a sajáterős beruházásokról is, az új városi köztemető létesítése 500 millió forintba került. - A munkálatok jól haladnak, január 4-én lesz a műszaki átadás, tavasszal pedig a hatósági engedélyek beszerzése vár ránk. Ugyancsak saját forrásból valósulhatott meg a szennyvízcsatorna építése a Hegyközségben. - Elmondhatjuk, hogy a város belterületi részén százszázalékos a csatornázottság. Szintén fontos hír, hogy az idén 130 millió forintot sikerült utak és járdák felújítására költeni.

- Novemberben hét kertvárosi utcában újultak meg szakaszok - tudtuk meg a városvezetőtől. A település első embere a gazdasági mutatók kapcsán kiemelte, megállapítható, hogy a sárvári gazdaság visszatért a válság előtti régi kerékvágásba. - A fürdő látogatottsága idén hét százalékkal nőtt, és az idegenforgalomban dolgozók is elégedettek az éves teljesítménnyel. - Az önkormányzat gazdálkodására leginkább a pozitívan unalmas jelző illik, ahogy a korábbi években, most is stabil, mindenféle szempontból biztonságos költségvetést tudtunk végrehajtani. A saját tartalékainkból kicsivel többet használtunk fel a sajáterős beruházásaink miatt, de a jövő év végére ezt a szintet újra tudjuk növelni. Az pedig tény, hogy 1,7 milliárd forintnyi beruházás valósulhatott meg, ez mindenképpen példaértékű a város fejlődésének történetében. - Ismét olyan tempóban zajlott a fejlesztés, ahogy azt már korábban megszoktuk, be kell vallanunk, mi sárváriak már megszoktuk, hogy ilyen szempontból el vagyunk kényeztetve.

A polgármester fontosnak tartja a civil szervezetek jelenlétét is a városban. Mint mondta, december közepén csaknem 80 szervezet képviselője vett részt a szokásos év végi találkozón. - A helyiek tudják, milyen is a sárvári életérzés, örülnek, hogy egy biztonságos, élhető, emberléptékű település polgárai lehetnek, és ezt óriási értéknek is tartják. A vendégek is megérzik ezt a különleges légkört, egyre többen járnak vissza - fogalmazta meg Kondora István Sárvár sikerének titkát. Tervek a következő időszakra is vannak bőven, hiszen a Területi Operatív Programon (TOP) túl az Európai Unió ágazati programjai is elkezdődnek. - Az a célunk, hogy ismét jól ki tudjuk használni a fejlesztési ciklus adta lehetőségeket - mutatott rá a polgármester. A Nádasdy-vár részt vesz a Nemzeti Várprogramban, a fürdő önálló fejlesztési büdzsét kaphat, a TOP-ban pedig 6-7 jelentős fejlesztéssel vennének részt.

- Ezek a tervek egészen 2018-ig komoly feladatokat adnak nekünk, így a jövőben sem fogunk unatkozni, minden erőnkkel azon leszünk, hogy még jobban fejlődjön városunk - zárta az összefoglalót Kondora István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!