Sárvár

2017.07.11. 15:06

Közösen zenéltek, táncoltak, énekeltek Kanotapusztán

Harmadik alkalommal tartott népzenei tábort Kanotapusztán a sárvári Herpenyő Együttes. A több fellépéssel tarkított hét vendégelőadója volt a híres széki prímás Moldován Ilka György és a zenekara.

Pajor András

- Hétéves koromban a kezembe adta apám a hegedűt, azóta, több mint ötven éve húzom - adta meg jó muzsikájának titkát az Erdélyben és itthon is ismert hagyománytartó zenész, Moldován "Ilka" György. Az edzőtáborban a közös zenélés mellett énekeltek és táncoltak is a Herpenyő tagjaihoz kapcsolódó népes baráti társaság tagjai, felnőttek és gyerekek együtt.

A gyakorlás mellett Megengedjen Szék városa címmel széki bált is szervezett a sárvári Néptánckör Kulturális Egyesület a széki zenekarnak. A több évtizede országos ismertséggel zajló táncház-sorozat estjén az erdélyi népi muzsika mellett a bálhoz kapcsolódóan táncot tanított Antal Áron. Akinek kedve volt, még széki népviseletet is ölthetett az előadást tartó Hámori Sándor jóvoltából.

Közös zenélés a Herpenyő Együttes kanotapusztai népzenei táborában. Bal oldalon: Moldován "Ilka" György, a híres széki prímás vezeti a dallamot
Fotó: Pajor András

A széki zenekar Nicken és Rábapatyon is fellépett még jó hangulatú műsorával. A közös próbák során sokat fejlődött sárvári együttes tagjai már régóta zenélnek együtt, de a formáció csupán néhány éve kapta a Herpenyő nevet. A Sárvári Senior Néptáncegyüttes kísérőiként magyar népzenét játszanak. A zenekar tagjai Kóta Pál és Süle László hegedűsök, Nagy Attila brácsás és Vajda Zsolt nagybőgős.

Az együttes egyik tagjának a Sárvárhoz tartozó kanotapusztai birtokán tartott táborban magukra főztek a részt vevők, felelevenítve a magyar konyha legfontosabb főztjeit, amihez a kamrából ital is kijutott. Az együttes azt tervezi, hogy jövőre is lesz tábor, ahol a közösségformáláson túl kicsit vissza szeretnék hozni a köztudatba Kanota településrész elfeledett nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!