2016.11.21. 10:30

Magdus néni aktív tagja a falunak

Sé– Kilencven éves polgárt köszöntöttek Sében: Poór Kálmánnét, Magdus nénit.

Civil Tudósítónktól

Magdus néni 1926. november 17-én született Ondód községben. A Csiszár családban 11 gyermek látta meg a napvilágot. Ma már csak hárman élnek közülük. Az édesapa is korán meghalt. Fiatalkori élményeit meghatározták a nagy háború borzalmai. Megedzették az évek! Magdi néni 1948-ban, 22 évesen került Sébe, így igazán jól ismeri a falut.

Fotó: Pataki András

Férje, Kálmán 32 éve hunyt el. Kálmán bácsi kőművesmester volt, Sé sok házának építőjeként írta be magát a helyi történelembe. Magdus néni foglalkozott a három gyerekkel, vezette a háztartást, közben gyönyörű tárgyakat alkotott kukoricacsuhéból. Zsuzsa, Ágnes és Kálmán tanult emberekké váltak. Ági még a házak tervezésébe is belesegített.

Aztán jöttek az unokák, akik nagyszerű nyarakat töltöttek a nagyinál. Kálmán fiát sajnos 15 éve elveszítette.

Magdus néni fiatalos, betegségek ritkán gyötörték. Emlékezetes egy 1996-os kerékpártúra, melyen a falu lakói közül félszázan vágtak neki a 43 kilométeres távnak, hogy Nárai és további hét falu érintésével eljussanak Sétől Séig. Magdus néni volt a legidősebb résztvevő, de leküzdötte a dombokat, a távot. Még verset is írtak akkoriban róla. Lányai ma már nem engedik biciklizni, így mozgásnak marad a kerti munka, szép virágokat nevel.

Szombaton a Faluházban köszöntötték gyermekei, unokái, a dédunokák. Sörös István polgármester és dr. Deák Mariann jegyző is itt keresték fel Magdus nénit és adták át a miniszterelnök jókívánságait tartalmazó Emléklapot, valamint az önkormányzat ajándékait. A polgármester köszöntőjében kitért arra, milyen sok rendezvényen, kiránduláson vett részt Magdus néni, igazán aktív tagja a falunak.

Dr. Perger Gyula plébános a család körében is köszöntötte az ünnepeltet, de másnap a vasárnapi szentmisén is megemlékezett a szépkorú asszonyról, akit rendszeres templomba járóként sohasem zavart az eső vagy a hó. A plébános a hívők közössége előtt nyújtotta át Magdus néninek a Vatikánban keltezett apostoli áldást, melyben Ferenc pápa köszönti a 90. évét betöltő nénit.

Jó egészséget és hosszú, boldog életet kívánunk Magdus néninek!

Pataki András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!