Sitke

2016.07.10. 18:31

Kereszt került a sitkei kalapos kúthoz

Sitke - Pravoszláv keresztet emeltek a kalapos kút mögé az egykori kissitkei ideiglenes hadifogolytábor helyén. Mert nem csak a győztesek írják a történelmet, és mert imádsággal kell közeledni egymáshoz a keleti és a nyugati kereszténységnek.

Bakos Ágnes

- Tavaly fogalmazódott meg az ötlet, egyrészt az, hogy minden évben legyen megemlékezés a kalapos kútnál, amelyet tavaly újítottunk fel, és az is, hogy legyen kereszt. Az pedig legyen ortodox, hiszen szerb és orosz hadifoglyok voltak elszállásolva itt, a kissitkei ideiglenes táborban - magyarázta Fülöp András, a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat tagja. A feledés homályából emelték ki az egykori sitkei tábornak emléket állító kalapos kutat a tavalyi felújítással: 1915 és 1916 között működött itt, Kissitkén ideiglenes fogolytábor, amelyből csak a Zombory-Moldován Béla festőművész tervezte kút maradt meg. Most pedig a keresztet is önkéntes munkával készítették el, Varga Jenő alkotása.

- Mélyíteni kell az emberek emlékezetében a történelmet, fontos, hogy emlékezzünk a múltra - emelte ki a cserkész. Morgós István, Sitke polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki dolgozott azon, hogy bővülhessen, tartalmasabb lehessen az emlékhely.

– A magyar nép büszke a múltjára, akkor is, ha az nem mindig dicső. És igaz, hogy a történelmet általában a győztesek írják, de nem mindig – fogalmazta meg a hadifoglyok emlékezetét a kissitkei emlékhelynél Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Aigner Géza atya az egykori hadifoglyok emlékére emelt kereszt megáldása alkalmával annak szimbolikáját hangsúlyozta:

– A kereszt Krisztus és az ember szenvedése, de a feltámadás szimbóluma is. És azt is jelenti, hogy győz Krisztus szeretete – mondta. Úgy fogalmazott: – Szeretnénk kötődni a hadifoglyokhoz, akik itt voltak. Már II. János Pál pápa is megüzente, hogy őrizni kell a keleti keresztények hagyományait, hiszen keresztény mivoltunk annál erősebb, mint hogy egyikünk nyugati, másikunk keleti keresztény.

– A kereszt legyen azok hitének a jele, akik a harcok között Isten segítségét kérték – hangsúlyozta a plébános. Beszélt arról is, hogy ma is vannak táborok, amelyekhez meg kell tanulni a békés megoldásokat. – Mit kezdhetünk ma egy százéves tábor maradványaival? Örök üzenete az egykori első világháborús hadifogolytábornak, hogy mindent irgalmassággal és szeretettel kell megoldani. A keresztet Rácz Dénes evangélikus lelkész és Balassi István atya áldotta meg az emlékhelynél tartott szentmise után. Jövőre is lesz emlékezés: a szerb és orosz katonai attasét hívnák el az ünnepre, amikor 102 éve lesz, hogy megnyílt a kissitkei tábor.

Címkék#sitke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!