Sorkifalud

2015.06.08. 10:46

Csendbontók a Kapunyitogatón - A helyi kézművesek tárlatot nyitottak a sorkifaludi kultúrházban

Sorkifalud - A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Vas megye 11 településén szervezi meg az idén – ahogy tavaly is – a Kapunyitogató programsorozatot a helyi értékek felkutatására, összegzésére, aktivizálására.

Merklin Tímea

Ennek keretében Sorkifaludon kiállítással mutatkozott be Liszta Krisztián fazekas, aki sütő-, főző-, tároló és ültetőedényeket készít, valamint Csoknyainé Kunyik Gabriella gyertyaöntő, aki a gravírozás művészetét is űzi.

A színpadi műsorban helyet kapott Bangó Mária Mira hastánccsoportja, fellépett az idén 33 éves Nefelejcs Asszonykórus, amely pályafutása alatt, Ajkán a Pávakörök Országos Találkozóján ezüst minősítést szerzett. Jelenlegi vezetőjük Móricz Iván karnagy, aki a népdalos repertoárt operett-részletekkel is kibővítette. A kórus gyakran szerepel a környező falvakban, falunapi, idősek napi és egyéb rendezvényeken. Tíz éven át szereplői voltak a Vasvári Rétes Fesztiválnak, ahonnan sosem tértek haza díjak nélkül. Jó kapcsolatot ápolnak sok kórussal, daloskörrel, egyebek közt a rumi, a káldi, a bobai, a vassurányi, a szentkirályi és a nárai együttesekkel.

Csoknyainé Kunyik Gabriella gyertyakészítő, Liszta Krisztián fazekas és Erős Zoltán, Sorkifalud polgármestere egy fedeles főzőedénnyel a kultúrházbeli kiállításon. Fotó: Merklin Tímea

A helyi amatőr színjátszókör, a Csendbontó Társulat nyolc éve működik Sinkó Adrienn vezetésével, aki ugyan Kőszegre költözött, de a csapat miatt visszajár Vasvárra. Édesanyja, Sinkó Istvánné is tagja a jelenleg hatfős körnek. Amint tőle megtudtuk: évente mutatkoznak be új előadással. A színdarabok többségét a lánya írja, kimondottan a csoport számára, így mindenki testre szabott szerepet kaphat. A díszleteket, jelmezeket maguk készítik, a helyi asszonyok annyi ruhával támogatják őket, hogy otthon a padlás már rogyadozik a sok felajánlott holmitól. Mind-mind értékes darab, amely jól jöhet egy következő előadás kosztümjéhez. A társulat sokfelé megfordult már a megyében, önálló előadásokkal léptek fel kultúrházakban, fesztiválokon. Az egyik legizgalmasabb szereplésük a szombathelyi börtönben volt, ahol kétszáz fogvatartott előtt játszottak. A legkedvesebb emlékük a tavalyi Színjátszó fesztivál Vasváron, ahol "A szalmakalap" című előadásért bronz minősítést kaptak, illetve Szibler Vendelné különdíjat színészi alakításért.

A "csendbontók" tárlatot rendeztek a Kapunyitogatóra a kultúrházban, fotóikból, kellékeikből válogattak, felidézve az elmúlt évek produkcióit. A felvételek nagy részét Pajor Zoltán Attila készítette.

Az NMI Kapunyitogatója egyben tájoltató program is. Olyan színvonalas megyei együtteseket, alkotókat hívnak meg, amire különben nem jutna pénz egy ilyen kistelepülésen, mint Sorkifalud. Így jöhetett el erre a napra Pintér Anikó és Hujber Ferenc egy közös citerás népdaléneklésre, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes táncházat hozott, Horváth Attila pedig kerámiafigurákat készített a gyerekekkel és pedig nádfonásra tanította őket a helyi kézművesekkel együtt létrehozott alkalmi foglalkoztatóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!