Sport

2006.07.17. 12:23

Annus tárgyalásának vége, de a döntésre még várni kell (2005.02.10)

<p align="justify"><strong>Lausanne (VN) - A várakozásnak megfelelően szerdán befejeződött az olimpiai aranyérmétől megfosztott Annus Adrián tárgyalása a Nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt, de ítélet csak hat héten belül várható.</strong> </p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szerdán délelőtt befejeződött Lausanne-ban, a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) az olimpiai aranyérmétől megfosztott Annus Adrián meghallgatása. Míg a Haladás VSE kalapácsvetőjének tárgyalása kedden a késő estbe is belenyúlott, addig szerdán mindössze három órán át tartott a Hotel de la Paix különtermében. Tegnap tanúkat már nem hallgattak meg, kizárólag Annust faggatták, akinek ügyvédje, Eva Maria Barki is úgy véli, minden lehetőt elkövettek a per számukra kedvező végkimeneteléért. 

Információink szerint az atlétát a NOB nem vádolta csalással, a vizeletminta manipulálásával, "csak" a doppingszabályok megsértésével, azaz az utlagos mintavétel megtagadásával. 

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság képviselője, Matthieu Reeb lapunk kérdésére elmondta: tegnap valóban lezárult a felek meghallgatása. A bíróság várhatóan március végén hoz majd végleges döntést. A döntéshozatal akár hat hétig is eltarthat, tekintettel arra, hogy nincsen olyan körülmény, amely indokolttá tenné a sürgősségi eljárást. A testület előtt két út áll: vagy helybenhagyja Annus diszkvalifikálását, vagy - a korábbi döntést megváltoztatva - feloldja a kizárást, egyúttal a sportoló olimpiai aranyérmét is visszaszolgáltatja. Harmadik lehetőség nincs, szögezte le a testület képviselje, mivel Annus a "mindent vagy semmit" elvét követve indította el jogorvoslati kérelmét. 

Annus Adrián ma hazajön Lausanne-ból. Várhatóan 24 órával az ítélethirdetés előtt értesíti majd a CAS. Tehát türelemmel ki kell várni a grémium döntését, amely kötelező érvényű lesz a NOB-ra, a sportolókra, s az érintett szövetségekre nézve egyaránt.

*Az athéni elsőségétől szintén megfosztott - az olimpiáról elégtelen mintaadás miatt kizárt - Fazekas Róbert meghallgatása ma kezdődik. A diszkoszvetőt is Eva Maria Barki védi, akivel ugyanazt az osztrák bírót jelölték a háromfős választott testületbe, mint Annusnál. Fazekas ügyében a NOB egy német, a CAS pedig egy olasz bírót delegált. A dobóatléta mellett orvosa, Pikó Károly, és családtagjai tanúskodnak. 

Honlapunkon (www.vasnepe. hu) egybegyűjtöttük - az athéni olimpiai győzelemtől kezdve - a Vas Népében megjelent összes olyan írást, amely Annus Adriánnak és Fazekas Róbertnek a sportdöntőbíróság előtt végződő ügyével kapcsolatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!