Sport

2006.07.25. 09:02

Dobók: vissza a jövőbe (2005.08.17)

<p align="justify"><strong>Szombathely - A doppingvétség miatt kiszabott kétéves eltiltásuk 2006 szeptemberi lejárta után folytatják pályafutásukat az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes szombathelyi dobóatléták, Annus Adrián és Fazekas Róbert.</strong> <br /></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A két sportoló ezt tegnap a sajtó nyilvánossága előtt jelentette be. Ismeretes, Annus Adriánt és Fazekas Róbertet doppingvétség miatt megfosztották az athéni olimpián szerzett aranyérmeiktől és két évre felfüggesztették versenyzési engedélyüket. Bár az atléták fellebbeztek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése ellen, a svájci székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helybenhagyta a NOB ítéletét, amely szerint Fazekast 2004. szeptember 7-étől, Annust pedig 2004. szeptember 30-ától két-két évre eltiltja a versenyzéstől. 

A CAS állásfoglalását követően az Annust korábban felmentő, Fazekast pedig csak egy évre eltiltó Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) is hatályon kívül helyezte saját korábbi, 2004. november 24-én hozott döntését, és igazodva a CAS határozatához a két atlétát két esztendőre eltiltotta. A MASZ ellen emiatt a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál pert kezdeményezett Annus és Fazekas, amitől azonban most elálltak, és amint ügyvédjük, dr. Eva Maria Barki hazatér, ezt írásban is megerősítik, hangzott el Pál Gábortól, a két atléta sajtószóvívőjétől. 

A diszkoszvető világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Fazekas Róbert, aki már három hete edzésbe állt, a következőkkel indokolta lépésüket.
- Én már korábban is azon a véleményen voltam, hogy folytatnunk kell a versenyzést, hogy bebizonyítsuk: Athénban valóban mi nyertük az olimpiát. Mivel a 2006-os Eb-ről eltiltásunk miatt lecsúszunk, a legközelebbi cél a 2007-es oszakai világbajnokság. Jövő ősszel azért szeretnénk néhány viadalon elindulni, és ebben a MASZ segítségére is számítunk. Nem lesz könnyű, mivel októberre tulajdonképpen lefut a versenyidény, de talán Ázsiában lesz még lehetőségünk dobókörbe állni.

A kalapácsvetésben szintén vb-második, kontinenselső Annus Adrián sokáig hezitált az esetleges folytatással kapcsolatban.
- Robi már a kezdetektől azt mondta, hogy nem hagyja abba végleg, én azonban sokat vívódtam. Az újrakezdés mellett az szól, hogy szeretjük, amit csinálunk, és értünk is hozzá. Az országban járva pedig azt tapasztaltuk, hogy a közvélemény túlnyomó része mellettünk áll, nekik is tartozunk annyival, hogy bebizonyítsuk: képesek vagyunk visszakapaszkodni a csúcsra. A magyar atlétika nehéz helyzetben van anyagilag, és megítélését tekintve egyaránt. Remélem ahhoz, hogy a sportág jobb fényben tűnjön fel, 2007-től mi is hozzájárulhatunk eredményeinkkel.

Kérdésre válaszolva a kalapácsvető elmondta, magyar szempontból nem tartja túl sikeresnek a helsinki világbajnokságot, a tízpróbázó vb-harmadik Zsivoczky Attila szereplését ugyanakkor szenzációsnak nevezte és gratulált hozzá. Annus, aki nem állt el keresetétől, amit a svájci legfelsőbb bírósághoz nyújtott be a CAS ítélete ellen, úgy vélte, 2007-ben Japánban a hazaiak kedvence, Murofusi Kodzsi ellen is bizonyítani fog.
A sportolók edzője, Vida József kifejtette, ő már tavaly augusztusban biztos volt benne, hogy a két versenyző "nem hagyja magát letolni a pályáról". 

A Vas Megyei Atlétikai Szövetség elnöke, dr. Vargyas Csaba Rábold Gusztáv MASZ elnök nevében is üdvözölte Annusék döntését, és úgy nyilatkozott, hogy a pályafutásuk folytatásához a szövetség kész anyagi segítséget is biztosítani. A dobók egyesülete képviseletében Kovács Előd, a Haladás VSE ügyvezetője ugyancsak méltatta a bejelentést.
- Örömteli hét ez a HVSE életében, hiszen a napokban hoztuk nyilvánosságra, hogy az egyesület adósságállományát sikerült 65-ről 40 millió forintra redukálnunk, és most hosszas vívódás után e két remek sportember is hitet tett a folytatás mellett. Hogy újra a csúcsra érjenek, a HVSE minden segítséget megad, beleértve Szombathely polgármesterének, dr. Ipkovich Györgynek a messzemenő támogatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!