Sport

2009.02.26. 03:29

Magyar Arany Nagydíj kötöttfogású birkózásban

<b>Szombathely </b> - Február 28-án, szombaton és március 1-jén, vasárnap rendezik az Arena Savariában a kötöttfogású Magyar Arany Nagydíjat. Huszonöt ország 220 birkózóját várják.

Horváth Erika

Tegnap sajtótájékoztató vezette fel a hétvégén rendezendő kötöttfogású birkózó Golden Grand Prix-versenyt, a Magyar Arany Nagydíjat. Csaknem egy évtizede, hogy évről évre Szombathelyen vendégeskedik a fogásnem színe-java. Az idei versenyre tipikusan olimpia utáni mezőny jön össze - tudtuk meg dr. Hegedüs Csabától, a Magyar Birkózó Szövetség elnökétől, a nemzetközi szövetség (FILA) elnökségi tagjától, s nem utolsósorban városunk díszpolgárától. Míg tavaly 33 olimpiai, világ- vagy kontienenselsőt köszönthettünk, addig idén csak 16-ot. A nemzeteknél az őrségváltás a jellemző, elkezdik az új csapatok kialakítását; ennek jegyében 25 olyan fiatal lép szőnyegre, aki az elmúlt években korosztályos világversenyeken kiemelkedő eredményt ért el, ebből nyolcan junior világbajnokok, köztük a 96 kilós Németh Iván. Ami a magyarokat illeti - ahogy Hegedüs Csaba fogalmazott -, még az ág is húz bennünket. Az 55 kilós Módos Péter és a 66 kilós Lőrincz Tamás sérülésük után még csak a rehabilitációs munkánál tartanak, s a múlt heti, franciaországi csapat vb-n megsérült az Európa-bajnok, Pekingben ötödik Bácsi Péter is. Szőnyegre lép viszont többek között pekingi ezüstérmesünk, a 84 kilós Fodor Zoltán, illetve a nehézsúlyú Európa-bajnokunk, Deák Bárdos Mihály.

Az idei nagydíj újdonságot hoz a nézők számára, hiszen már életbe léptek az új szabályok, amikkel az utóbbi években a védekezésről szóló kötöttfogás támadóbbá, látványosabbá, izgalmasabbá té-telét remélik a szak- emberek.

A sajtótájékoztatón szó esett még a nehéz gazdasági helyzetről, amelyben kisebb csodának számít egy ekkora szabású verseny megrendezése. Varga Tamás, a városi sportbizottság elnöke - a 2009-es költségvetés közgyűlési vitája előtt - azt mondta: bízik abban, hogy azt a nemzetközi elismerést, amit a birkózó GP-versenyekkel a város kivívott, nem lehet kútba dobni. Ám a sportágazat önkormányzati finanszírozásával kapcsolatban meglehetősen borúlátó.

A Magyar Arany Nagydíj szombaton 8 órakor kezdődik a 60, 74, 84, 120 kg, illetve szabadfogású 84 kg küzdelmeivel, a döntők 18.30-tól várhatók. Vasárnap 9 órától lépnek szőnyegre az 55, 66 és 96 kilósok - illetve 84 kilós szabadfogásúak. Ezen a napon 13.30-ra írták ki a döntőket; a verseny várhatóan 14.30-ra ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!