Sport

2009.05.08. 02:29

Rajt a Savaria-kupa nemzetközi női röplabdatornán

Szombathely - Ma 15 órakor a két magyar - a felnőtt és az U23-as - válogatott közti mérkőzéssel megkezdődik a 34. Vodafone Savaria-kupa nemzetközi női röplabdatorna. A nap másik meccsét, a Szlovénia-Ukrajna találkozót a kosárrangadó után játsszák.

Horváth Erika

Tegnap már mind a négy csapat tábort vert Szombathelyen, edzést is tartottak az Arena Savariában. Ma délelőtt ismét gyakorolnak, és délután 15 órától már kezdődhet is a 34. Vodafone Savaria-kupa első mérkőzése, ahol Magyarország vb-selejtezőre készülő felnőtt, valamint a Héraklész Csillagválogatott néven futó U23-as csapata csap össze. A találkozó után készülvén a Falco-Albacomp kosárderbire kiürítik az arénát, s a torna második - Szlovénia Ukrajna elleni - meccse csak 20.30-kor kezdődik.

Míg az U23-as magyar gárda már napok óta Szombathelyen készül, addig a felnőttek hétfőn Tatán tréningeztek, majd két napig Csehországban vendégeskedtek két edzőmeccs erejéig.

- A csehek nem fogadták el a meghívásunkat a Savaria-kupára, de felajánlották, hogy előtte edzőmeccsekre fogadnak minket. Az elsőn - másfél napi közös készülés után - 4:0-ra kikaptunk, de a szerdai 3:1-es győzelem bravúr az évek óta stabil Eb-résztvevőnek számító csehek ellen - mondta Ludvig Zsolt szövetségi kapitány. Aki 11 játékossal érkezett Szombathelyre, mert nélkülöznie kell a sérült Pethő Anitát, Héjjas Valériát és Kovács Esztert - mindhárman meghatározó tagjai voltak a 2010-es vb első, januári selejtezőtornáján csoportgyőztes (Ausztriát, Bosznia-Hercegovinát és Szlovéniát legyőzőt) magyar válogatottnak. Most viszont közeledik a vb-selejtező második fordulója, jövő hét végén Horvátországban folytatják a kvalifikációs küzdelmeket Horváth Dóráék. Ludvig Zsolt a nehézségek ellenére bizakodó.

- Januárban egy felkészülési meccs után kellett vb-selejtezőt játszanunk, ott keresgéltük a csapatot. Nagy segítség, hogy a csehek elleni két mérkőzés után a Savaria-kupán még hármat játszhatunk. Így a rövid felkészülési időt maximálisan ki tudjuk használni, összeszokhat a társaság, kialakulhat a megfelelő ütő-feladó kapcsolat. Ráadásul erős csapatok ellen játszhatunk, így lehet erősödni.

A szövetségi kapitány bemutatta a Savaria-kupabeli ellenfeleket.

- Az U23-as válogatott jelenti a közvetlen utánpótlásunkat, egy-két év múlva néhányan biztosan beverekszik magukat a felnőttek közé. A szlovén játékosok hazai, de színvonalas bajnokságban edződnek - Pethő Anita ott lett bajnok a Mariborral. Januárban nagyon kemény meccsen sikerült nyerni ellenük, biztosan most is nagy küzdelem lesz. Az ukránoknak mindig is erős csapatuk volt, már Szombathelyen is találkoztunk velük Eb-selejtezőn. Akkor legyőztük őket, de rosszabb szettaránnyal lecsúsztunk a továbbjutásról. Kérdés, most milyen kerettel érkeztek.

Szombaton Bükre költözik a mezőny; a fürdőváros sportcsarnokában 12.30-tól a magyar-szlovén meccset rendezik, 15 órától pedig Ukrajnával találkoznak U23-asaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!