Sport

2010.02.16. 09:15

Téli olimpia: két svájci arany, magyar helytállás

Bő egy órán belül két aranyérmet is nyert Svájc a vancouveri téli olimpia hétfői versenynapján, amelyen két magyar - a sífutó Viczián Vera és Tagscherer Zoltán - is rajthoz állt.

MTI

 A svájciak első hétfői győzelmét az alpesi síző Didier Defago szállította, aki a sportág egyik legnagyobb érdeklődéssel várt számában, a szombatról elhalasztott férfi lesiklásban diadalmaskodott. Férfi alpesi síben legutóbb 1988-ban, Calgaryban nyert aranyérmet svájci sportoló, Pirmin Zurbriggen révén. A második helvét siker Dario Cologna nevéhez fűződött, ő a férfi sífutók 15 km-es szabadstílusú számában ért a csúcsra.
 
A női sífutók 10 km-es szabadstílusú versenyében a svéd Charlotte Kalláé, a hódeszkások férfi krossz számában a címvédő amerikai Seth Wescotté, a műkorcsolyázók páros küzdelmeiben - megtörve az 1964 óta tartó szovjet-orosz hegemóniát - a Sen Hszüe, Csao Hung-po (Shen Xue, Zhao Hongbo) kínai duóé, míg a gyorskorcsolyázóknál, férfi 500 m-en az éppen 21. születésnapját ünneplő, dél-koreai Mo Te Bumé lett az aranyérem. Utóbbi számot egy kínos közjáték zavarta meg, a jégfelújító gépek ugyanis felmondták a szolgálatot, így az első futam csak másfél órás kényszerszünet után folytatódhatott. 

A tisztes helytállás reményében induló magyar sífutók céljuknak megfelelően teljesítettek: Tagscherer Zoltán 81. lett a 95 fős mezőnyben, a kétgyermekes anyuka, Viczián Vera pedig három riválisát megelőzve 75.-ként zárt.

A nap krónikájához tartozik, hogy a női jégkorongtorna A csoportjában az utolsó forduló eredményeitől függetlenül eldőlt a továbbjutás: a címvédő kanadaiak, valamint a svédek második mérkőzésüket is megnyerték, így már biztos elődöntősök.

kedd:

curling:
férfi selejtező: Egyesült Államok-Németország, Norvégia-Kanada, Svájc-Dánia, Nagy-Britannia - Svédország 18 ó
női selejtező: Dánia-Svédország, Németország-Oroszország, Kanada-Svájc, Egyesült Államok-Japán 23 ó

alpesi sí (1):
FÉRFI SZUPERKOMBINÁCIÓ - LESIKLÁS 19 Ó, MŰLESIKLÁS 22:30 Ó

sílövészet (2):
NŐI 10 KM ÜLDÖZÉSES 19:30 Ó
FÉRFI 12,5 KM ÜLDÖZÉSES 21:45 Ó

gyorskorcsolya (1):
NŐI 500 M - 1. FUTAM 22 Ó, 2. FUTAM 23:50 Ó

szánkó (1):
NŐI EGYES - 3. FUTAM 22 Ó, 4. FUTAM 23:50 Ó

jégkorong:
férfi A csoport: Egyesült Államok-Svájc 21 ó
női B csoport: Oroszország-Egyesült Államok 23:30 ó

hódeszka (1):
NŐI KROSSZ - SELEJTEZŐ 19 Ó, NEGYEDDÖNTŐ 21:15 Ó, ELŐDÖNTŐ 21:30 Ó, DÖNTŐ 21:40 Ó


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!