Sport

2010.05.27. 11:50

Mourinho nyerő csapatot farag a Realból évi 10 millió euróért

A Real Madrid chilei vezetőedzőjének bukását a bajnoki ezüstérem sem tudta már megakadályozni; a trófeák ismételt elmaradása, a korai kiesés a spanyol Király Kupából és a nyolcaddöntős búcsú a labdarúgó Bajnokok Ligájától - alapvetően ezek okozták Manuel Pellegrini menesztését a spanyol sportsajtó egyöntetű megállapítása szerint.

MTI

Florentino Pérez, a királyi futballklub elnöke szerda este jelentette be hivatalosan a cserét a szakvezetői poszton, vagyis hogy Pellegrini helyére az Internazionaléval olasz bajnok és kupagyőztes, néhány napja pedig BL-győztes Internazionale portugál vezetőedzője, José Mourinho kerül.    
 
"Mourinho játékstílusa a biztonságot hozza meg a Real Madridnak" - magyarázta a váltást késő esti sajtótájékoztatóján Pérez, aki a világ egyik legjobb edzőjeként méltatta a portugál szakembert. Egyszersmind megadta a fő feladatot is Mourinho számára, kijelentve: "A legfontosabb a stabil csapat, a győzelem, és Európa legjobbjának lenni."

Ez nem sikerült Pellegrinivel, ezért is kellett mennie - derült ki a Real sportigazgatójának szavaiból. Jorge Valdano egy televíziós műsorban, az Onda Cerónak nyilatkozva dicsérte a chilei mester "kifogástalan magatartását, hibátlan profizmusát", de nem hallgatta el, hogy elfogadhatatlannak ítélték a Real kiesését egy kiscsapattal szemben a Király Kupából, s a BL-búcsút, összességében pedig azt, hogy ebben az idényben sem nyert semmit a nagy múltú együttes.
 
Az 56 esztendős Pellegrini a maga részéről úgy fogalmazott, hogy hite szerint akkor is elküldték volna, ha sikerül a Barcelonát megelőzve a bajnoki címet megszerezni, de önkritikusan elismerte, hogy a kupakudarc  az Alcorcónnal szemben "szégyenteljes volt, amelyért enyém a felelősség". Amellett szabályosan frusztrálta őt is, hogy megint nem tudott a Real eredményes lenni a Bajnokok Ligájában. "Nem gondoltam volna, hogy még a nyolc közé se kerülünk be" - jelentette ki. Ezzel együtt "fájdalmasnak és nem etikus lépésnek" minősítette, hogy tíz napig váratták, míg végül közölték vele, hogy immár nem tartanak igényt a munkájára, miközben már régóta közszájon forgott Mourinho szerződtetésének híre. 

"Florentino Pérezről nem tudok sem jót, sem rosszat mondani, mivel nem ismerem igazán a személyiségét, egyetlen egy alkalommal beszéltem vele, még tavaly augusztusban " - idézte tőle a Marca című madridi sportnapilap internetes kiadása. A chilei szakvezető hozzáfűzte: már hivatalba lépése kezdetén rögtön vitái támadtak az elnökkel  két holland légiós elküldése, a végül a Bayern Münchenhez távozott Arjen Robben, és az éppen az Internazionalához igazolt Wesley Sneijder ügyében, mivel Pellegrini - szemben Pérezzel - mindkettőt megtartotta volna.

Megszólalt az utód, Mourinho is, aki csupa szépet és jót ígért a Real Madrid híveinek.
   
"Az én Realom mindig jól fog játszani, folyamatosan támad  és mindig nyer majd" - nyilatkozta a 47 éves portugál az AS című spanyol sportlapnak. Hozzátette, hogy szerinte egy csapatnak igazi közösségként kell működnie, és hogy olyan triplázására, mint amilyet ő elért az Interrel, csakis topcsapat képes. "Ezért sokat kell még javulnia a Real Madridnak" - fogalmazott. Elárulta továbbá, hogy úgy négy-öt hónapja jutott arra az elhatározásra, hogy elhagyja Olaszországot. Szólt arról a reményéről is, hogy a szerződése szerint érte járó 16 millió eurós kivásárlási ár kérdésében sikerül a madridi és a milánói klub irányítóinak egyezségre jutniuk. Ami a fizetését illeti, semmiféle bejelentés nem hangzott el, a spanyol sajtó úgy tudja azonban, hogy Mourinho a négy esztendőre szóló szerződés értelmében évi 10 millió eurót fog keresni a blancóknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!