Sport

2010.09.13. 09:38

Bajnokok Ligája: Hollandiában vigasztalódna az Internazionale - megajutalmak a győzteseknek

A holland Twente otthonában kezdi kedden Bajnokok Ligája-szereplését a címvédő Internazionale labdarúgócsapata, amely az előző szezon sikerei után a mostani idényben igencsak gyengén rajtolt.

MTI

A José Mourinho örökébe lépett Rafael Benítez vezetőedző irányításával három eddigi tétmeccséből mindössze egyet nyert meg a milánói alakulat, amely azonban ezzel együtt is esélyesnek számít a sorozat főtábláján először szereplő holland bajnok elleni párharcban. A Twente legutóbb 35 éve találkozott olasz riválissal a nemzetközi porondon, akkor az UEFA Kupa elődöntőjében oda-vissza verte a Juventust. Az Inter legutóbbi nyolc BL-meccséből hetet megnyert, ráadásul utóbbi öt hollandiai látogatása során veretlen maradt.

Az A csoport másik keddi találkozóján a Werder Bremen a szintén BL-újonc Tottenham Hotspurt fogadja. Egyik csapat sem kezdte túl fényesen hazája bajnokságát (a németek csak a 10.,  az angolok pedig csupán a 11. helyen állnak), ráadásul a vendégeknél sok a sérült is.
 

A B jelű négyesben a Bundesligában eddig pont nélkül álló Schalke az előző BL-szezonban elődöntős Olympique Lyonhoz látogat, míg a sorozat főtábláján először szereplő izraeli Hapoel Tel Aviv a portugál Benfica otthonában mutatkozik be. A házigazdák legutóbbi hét, hazai európai kupamérkőzésükből hatot megnyertek, egyet döntetlenre hoztak, s 20-3-as meggyőző gólkülönbséggel szórakoztatták szurkolóikat.
 

A C csoportban a Manchester United - amely a Glasgow Rangerst fogadja - a 150. győzelmére készül az európai kupaporondon, az angol gárdának ez lesz a 279. találkozója a nemzetközi kupák történetében. Az MU-nak nem sikerült jól a főpróba, úgy játszott 3-3-as döntetlent szombaton az Everton otthonában, hogy a 90. percben még két góllal vezetett... Az angolok eddigi mindkét BL-meccsüket megnyerték a Rangers ellen, a skót csapat ráadásul tíz BL-találkozó óta nyeretlen, hét vereség és három döntetlen a mérlege.
 

A kvartett másik meccsén a török bajnok Bursaspor 24 év után tér vissza az európai színpadra, utoljára az 1986/87-es kiírásban a KEK-ben szerepelt, amikor is az első fordulóban kettős vereséggel búcsúzott az Ajaxszal szemben. A gárdának csupán nyolc nemzetközi meccs van a háta mögött, ebből az utolsó négyen még csak gólt sem lőtt, és mindig kikapott. A Valencia sem lehet büszke az elmúlt időszakra: az utolsó négy BL-összecsapásán szintén nem talált be az aktuális riválisok hálójába, és csak egyszer nyert az utolsó 11 fellépésén. A spanyol együttes utoljára a 2003/04-es UEFA Kupában lépett pályára Törökországban, akkor kikapott 1-0-ra a Genclerbirligitől.

A D csoportban szereplő Barcelonának sem sikerült jól a felvezető: bajnokin otthon szenvedett meglepő, 2-0-s vereséget az élvonalba frissen feljutott Hérculestől. 

"Nem voltunk lassúak, de nem járattuk jól a labdát. Gyorsan el kell felejteni, ami történt. A Panathinaikosz ellen más meccs lesz" - jegyezte meg Eric Abidal, a katalán gárda hátvédje. Elképzelhető, hogy társa, Carles Puyol sérülése után ismét játékra jelentkezik.

A barcelonai gárda az utolsó négy hazai BL-meccsén mindig győzött, összesített gólkülönbsége 11-1, és a görög csapatok elleni hazai mérleg is káprázatos: ötből öt siker, 21 lőtt gól és csak két kapott. Ráadásul a Panathinaikosz Spanyolországban még soha sem nyert, 12 vendégszereplése során 11 vereség és 1 döntetlen a mutatója.

Ebben a csoportban van még az FC Köbenhavn és a Rubin Kazany, amelyek még egyszer sem találkoztak egymással. A dán alakulatnak otthon hagyományosan jól megy: utolsó 11 európai kupameccséből csak egyszer szenvedett vereséget, míg hétszer győzni tudott. Az orosz Rubin skandináv együttes ellen még egyszer sem lépett pályára.

 

OLDALTÖRÉS: A Bajnokok Ligája pénzdíjai

 

 

 

                                            Bajnokok Ligája                     Európa-liga
rajtpénz                                             7,1 millió                1 millió
győzelem a csoportszakaszban   800 ezer             140 ezer
döntetlen a csoportszakaszban  400 ezer                 70 ezer
a legjobb 32 elérése              -                                    200 ezer
nyolcaddöntő                               3 millió                    300 ezer
negyeddöntő                       3,3 millió                         400 ezer
elődöntő                              4,2 millió                          700 ezer
a döntő vesztese               5,6 millió                           2 millió
a győztes                             9 millió                              3 millió

 

OLDALTÖRÉS: Magyarok nélkül a Bajnokok Ligája

Az elmúlt szezonban a Debrecen révén magyar csapat is képviseltette magát a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján, a legrangosabb európai kupasorozat 2010/11-es idényének elitversengésében azonban még magyar játékos sem szerepel.

Az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint az 53 tagország közül mindössze 14 olyan van, amely nem ad játékost a BL 32 főtáblás együttesének valamelyikébe. 

Az elmúlt szezonban a Debrecen révén magyar csapat is képviseltette magát a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján, a legrangosabb európai kupasorozat 2010/11-es idényének elitversengésében azonban még magyar játékos sem szerepel.

Az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint az 53 tagország közül mindössze 14 olyan van, amely nem ad játékost a BL 32 főtáblás együttesének valamelyikébe. 

Az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint az 53 tagország közül mindössze 14 olyan van, amely nem ad játékost a BL 32 főtáblás együttesének valamelyikébe. 

Ezek között található Magyarország, Albánia, Andorra, Ciprus, Észtország, Feröer-szigetek, Kazahsztán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Moldova és San Marino társaságában. A nemzetközi szövetség (FIFA) hivatalos világranglistáján a kimaradó országok közül csak a lettek (49.) és a litvánok (52.) előzik meg a magyarokat.

A BL-be kerülésre ebben az idényben Juhász Rolandnak, az Anderlecht válogatott védőjének volt a legnagyobb esélye, ám csapata a selejtező utolsó fordulójában végül büntetőkkel búcsúzott a szerb Partizan Beograd ellenében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!