Sport

2010.09.29. 17:33

Drága, fiatal: nem kellett a Haladásnak a lett Rudnevs

Mostanra kiderült, a lett válogatott, a Lech Poznan színeiben Európa-liga találkozón a Juventusnak három gólt lövő Artjoms Rudnevs annak idején nem tartott igényt a Szombathelyi Haladás. A ciprusi élcsapat, a korábbi Bajnokok Ligája résztvevő Omonia Nicosia viszont élénken érdeklődik a vasiak kapusa, Rózsa Dániel iránt.

Pum András

Az utóbbi átigazolási időszak egyik fő fogása a lett válogatott támadó, Artjoms Rudnevs szerződtetése, majd továbbadása volt. A ZTE 2009. februárjában igazolta le a támadót, majd - információink szerint - több mint egymillió euróért a közelmúltban eladta a lengyel Lech Poznannak. A zalaiak tehát remek boltot csináltak, hiszen egyrészt kék-fehér színekben 30 bajnokin 20 gólt vágott a támadó, másrészt az eladásnál nem kevés pénzt kasszíroztak érte. Rudnevs egyébként poznani mezben is villog: az Európa-ligában három gólt lőtt Torinóban a Juventusnak. Ennek fényében különösen meglepő, hogy a Haladás annak idején nem tartott igényt a most 22 esztendős játékosra.

- Rudnevset egészen pontosan 2009. január 29-én ajánlottuk ki a Haladásnak - jelezte a lett válogatott csatár menedzsere, Illés Zoltán. - Őszintén szólva az akkor húsz éves lett támadóról mi sem tudtunk túl sokat, de az azért sokat elárult, hogy fiatal kora ellenére akkor már 67 lett élvonalbeli bajnokin játszott és két alkalommal a felnőttválogatottban is szerepelt. Ez ugye azt jelentette, hogy nagyjából már 17 évesen bemutatkozott klubcsapatában. Szóval telefonáltam a Haladásnak, majd elküldtem a játékos önéletrajzát tartalmazó e-mailt, linkeket és két dvd-t Rudnevsről. Sajnos nem érkezett válasz. Az igazsághoz tartozik, hogy akkor éppen Törökország edzőtáborozott a vasi csapat, ráadásul tudni kell, hogy az átigazolási időszakban töménytelen mennyiségű játékost igyekeznek eladni a különböző menedzserek. Szóval miután nem jött válasz a Halitól, megpróbálkoztunk az akkor NB II-es FTC-vel is, de a vezetőedző, Bobby Davison Rudnevset nem tartotta Ferencváros szintű játékosnak... Őszintén szólva már attól tartottunk, hogy szégyenszemre vissza kell küldenünk Rudnevset Lettországba, de azért tettünk még egy kísérletet - beajánlottuk a ZTE-hez is. A zalaiak hatalmas hóesésben, Hévízen játszottak edzőmecset, Rudnevs húsz perc alatt két gólt vágott - Csank János rögtön közölte, hogy kell neki a focista. Személy szerint is nagyon sajnálom, hogy Rudnevs nem került a Halihoz, mert nem csak anyagilag, hanem szakmailag is nagy segítség lett volna.

- Fél éve egy Haladás-taggyűlésen már tájékoztatást kértem a Rudnevs-ügyben, de akkor senki sem emlékezett arra, hogy nekünk is kiajánlották volna a játékost - mondta dr. Czeglédy Csaba, alpolgármester, a Haladásban többségi tulajdonos Szombathely város képviselője. - Nemrégiben azonban a Nemzeti Sportban Illés Zoltán azt nyilatkozta, hogy a Haladásnak és a Ferencvárosnak is elküldte Artjems Rudnevs anyagát, de egyik csapatnak sem kellett a futballista.  Ezt követően telefonon beszéltem Illéssel, aki átküldte számomra az ominózus e-mailt, amelyből kiderült: valóban felajánlotta számunkra a játékost. Ekkor - mint alpolgármester, egy önkormányzati cég alkalmazottjától - Tóth Miklóst nyilatkoztattam, hogy valóban így történt-e. Kiderült, tényleg megkaptuk az üzenetet, de Csertői Aurél túl fiatalnak, míg Kóbor László túl drágának találta a játékost. Utólag belegondolva: óriási hiba volt, hogy nem igazoltuk le a focistát.

Rózsa Dániel kedvéért utazott az elmúlt héten Magyarországra a ciprusi élklub, az Omonia Nicosia vezetése. A Haladás 25 éves kapusát a Videoton ellen 3:1-re elveszített bajnokin figyelte a volt Hali-játékos Leandro jelenlegi klubja.

- Körülbelül fél évvel ezelőtt jelezték a ciprusi Omonia Nicosiától, hogy szükségük lenne egy viszonylag fiatal, jó képességű magyar kapusra  - mondta Illés Zoltán a kapus menedzsere. - Elküldtük Rózsa Dani két teljes meccsének felvételét - a videó olyannyira elnyerte a ciprusi vezetők tetszését, hogy a hétvégén a Videoton elleni bajnokin már a lelátón ültek. A meccs végén annyit mondtak az Omonia vezetői, hogy Dani a gólokról nem tehetett, viszont akadt két bravúrja. Ugyanakkor ezen kívül olyan sok dolga nem akadt Rózsának, így a nicosiaiak vélhetően a közeljövőben ismét Magyarországra utaznak, hogy szemügyre vegyék a kapust. Mi mindenesetre újabb két Rózsa-dvd-t postáztunk Ciprusra. Danit egyébként tavaly nyáron az orosz Premijer Ligás Szpartak Nalcsik vitte volna - ám a szombathelyi klub ragaszkodott a kapushoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!