Sport

2010.10.08. 19:35

Eb-selejtező: egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét, nyolc - Magyarország-San Marino 8:0

Magabiztos, 8-0-ás győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott a vendég San Marino felett pénteken Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, melyen Szalai Ádám mesterhármast lőtt.

MTI

A Puskás Ferenc Stadion közel tízezres közönsége már a 10. percben örülhetett az első gólnak, amelyet Rudolf Gergely szerzett, aki később még egyszer betalált, miközben Szalai háromszor vette be San Marino kapuját. Rajtuk kívül Koman Vladimir, Dzsudzsák Balázs, valamint büntetőből Gera Zoltán volt eredményes.

Egervári Sándor tanítványai végig uralták a mérkőzést, s a magyar nemzeti csapat történetében ennél nagyobb különbségű sikerre legutóbb az 1982-es mexikói világbajnokságon volt példa, amikor az együttes Salvadort verte 10-1-re. 

A magyar együttes így két győzelemmel és egy vereséggel hat pontot szerzett az E csoportban, s jövő kedden Finnországban lép pályára.

Eb-selejtező, E csoport:

Magyarország-San Marino 8-0 (4-0)
Puskás Ferenc Stadion, 10.590 néző, v.
: Kaasik Hannes (észt)
 gólszerzők: Rudolf (10., 25.), Szalai (18., 27., 48.), Koman (60.), Dzsudzsák (89.), Gera (92., 11-esből)
 piros lap: Valentini (92.)
 sárga lap: Valentini (38.), Della Valle (42.)

Magyarország: Király Gábor - Vermes Krisztián, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Laczkó Zsolt - Elek Ákos (Vadócz Krisztián, 63.), Dzsudzsák Balázs, Koman Vladimir (Czvitkovics Péter, 79.), Gera Zoltán - Rudolf Gergely, Szalai Ádám (Priskin Tamás, 64.)

San Marino: Aldo Simoncini - Carlo Valentini, Damiano Vanucci, Simone Bacchiocchi (Nicola Albani, 52.), Alessandro Della Valle - Fabio Vitaioli, Maicol Berretti, Fabio Bolli (Michele Cervellini, 84.), Paolo Montagna - Manuel Marani, Matteo Vitaioli (Matteo Bugli, 77.)

 10. perc: Dzsudzsák húzott el a bal oldalon, majd szinte az alapvonalról ívelt a kapu elé, a hosszú oldalon érkező Rudolf fejesét Simoncini hatalmas bravúrral védte, azonban a magyar támadó ismételni tudott, s három méterről a kapuba bólintott (1-0).
 18. perc: Dzsudzsák bal oldali szögleténél Szalai emelkedett a legmagasabbra, s 10 méterről a kapuba fejelt, a labda a baloldali kapufáról került a hálóba (2-0).
 25. perc: Elek indította remek ütemben a jobb oldalról középre lépő Komant, aki három vendégvédő között ugratta ki a jó ütemben induló Rudolfot, a Genoa csatára pedig egy csel után, a kivetődő kapus mellett a hálóba gurított (3-0).
 27. perc: Gera passzolt a pálya közepén helyezkedő Szalaihoz, aki jobbal felpörgette a labdát, majd ballal félfordulatból, 30 méterről a kint álló kapus felett a felsőléc alá bombázott (4-0).

48. perc: Dzsudzsák futott el a bal oldalon, középre passzolt, az érkező Szalai pedig becsúszva juttatta a labdát a kapuba (5-0).
 60. perc: Rudolf indult meg a bal szélen, betört a 16-oson belülre, majd visszagurított az érkező Komannak, aki 13 méterről félfordulattal a kapu bal oldalába lőtt (6-0).
 89. perc: Dzsudzsák addig vezette a labdát a pálya közepén, amíg lövésre szánta el magát, a labda védhetetlenül csapódott a San Marinó-i kapu bal felső sarkába (7-0).

90-92. perc: Valentini kapta meg második sárga lapját, miután a 16-oson belül buktatta Laczkót, így a játékvezető kiállította. A megítélt tizenegyest Gera lőtte a kapu jobb oldalába (8-0).

Kissé idegesen kezdett a magyar csapat, de tíz perc elteltével Rudolfnak sikerült betalálnia, s ez érezhetően jó hatással volt a futballistákra. A két csatár, Szalai és Rudolf félóra alatt eldöntötte a három pont sorsát két-két találattal. San Marino együttese nem jelentett veszélyt a hazai kapura, Király Gábornak mindössze egyszer kellett védenie, még a játékrész elején.

A szünet után Szalai megszerezte saját maga harmadik, a magyarok ötödik gólját, nem sokkal később pedig Koman is betalált, így a mérkőzést végig irányító hazaiak teljesen megérdemelten arattak nagy különbségű diadalt

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Jó mérkőzést játszottunk, nagyon örülünk a három pontnak, szép gólokat szereztünk, ami a közönséget is kiszolgálta. Úgy vélem, a nézők jól szórakoztak. Ma megünnepeljük a sikert, de holnaptól már a finnek elleni, idegenbeli meccsre készülünk."

 Giampaolo Mazza, San Marino válogatottjának szövetségi kapitánya:
"Nagyon jó mérkőzést láthattunk, három gól különösen tetszett, az eredményt pedig reálisnak érzem, mert a magyarok ennyivel jobbak nálunk. Köszönöm a játékosaimnak, mindent megtettek, amit tudtak. Ha ellenfelünk így folytatja, akkor akár az Európa-bajnokságra is kijuthat."

További eredmények

 B csoport:
Andorra-Macedónia 0-2 (0-1)
gól: Naumoski (42.), Sikov (60.)

 F csoport:
Grúzia-Málta 1-0 (0-0)
gól: Siradze (90.)

 A csoport:
Kazahsztán-Belgium 0-2 (0-0)
gól: Ogunjimi (52., 70.)
piros lap: Kiszlicin (69., Kazahsztán)

 B csoport:
Örményország-Szlovákia 3-1 (1-1)
gól: Movsziszjan (23.), Gazarjan (50.), Mhitarjan (89.), illetve Weiss (37.)

Később:
A csoport:
Ausztria-Azerbajdzsán, Bécs 20:30 ó
Németország-Törökország, Berlin 20:45 ó
B csoport:
Írország-Oroszország, Dublin 20:45 ó
C csoport:
Szerbia-Észtország, Belgrád 20:30 ó
Szlovénia - Feröer-szigetek, Ljubljana 20:45 ó
Észak-Írország - Olaszország, Belfast 20:45 ó
D csoport:
Luxemburg-Fehéroroszország, Luxembourg 20:15 ó
Albánia - Bosznia-Hercegovina, Tirana 20:30 ó
E csoport:
Moldova-Hollandia, Chisinau 20:30 ó
 F csoport:
Görögország-Lettország, Pireusz 20:45 ó
G csoport:
Montenegró-Svájc, Podgorica 20:30 ó
Wales-Bulgária, Cardiff 20:30 ó
 H csoport:
Ciprus-Norvégia, Larnaca 20 ó
Portugália-Dánia, Porto 21:45 ó
 I csoport:
Csehország-Skócia, Prága 20:15 ó
Spanyolország-Litvánia, Salamanca 22 ó

 szombat:
 D csoport:
Franciaország-Románia, Párizs 21 ó
 F csoport:
Izrael-Horvátország, Ramat Gan 21:05 ó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!