Sport

2010.11.23. 08:15

Kifizetések célkeresztben: feljelentés a Falco utalásai miatt

Folytatódnak a választási kampány idején tapasztalt politikai parajelenségek Szombathelyen: ezúttal a Falco KC, a Raiffeisen Banknál vezetett egyik számlakivonata került a szombathelyi baloldalt támogató blogra - illetve ugyanez az oldal hozta le bizonyos Németh Péter feljelentését is. Visszaélés, vagy műbalhé - ezt próbáltuk kideríteni.

Török Tibor

Az említett Németh Péter  a rendőrségre eljuttatott levelében nem kevesebbet állít, minthogy :

"A FALCO KC Szombathely Kft. Raiffeisen Banknál vezetett számlájáról 2010. február 2. napján 1.545.680,- Ft., 2010. április 9. napján pedig  3.974.600,- Ft. összeget  utalt a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda ... Banknál vezetett ... számú bankszámlájára. (A Raiffeisen Bank vonatkozó egyik számlakivonatát mellékelten csatolom.)

Tudomásom szerint a fenti átutalásokon felül a FALCO KC Szombathely Kft. OTP Banknál vezetett számlájáról havi 3.000.000 – 4.000.000,- Ft felosztásokban, összességében (a Raiffeisen Banknál vezetett számláról történő átutalásokkal együtt) 23.000.000,- Ft került átutalásra 2009. novembere és 2010. áprilisa között a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda részére."

Az oldalra feltöltött kivonat egyértelműen alátámasztja az április utalást, azonban a 23 millió forint kifizetéséről nyilvánvalóan csak azok tudnának beszámolni, akik valamilyen titokzatos módon hozzájutnak a Falco könyveléséhez - ami egyébként közönséges földi halandók számára elérhetetlen. Mivel a feljelentés nyomán a rendőrség múlt pénteken elrendelte nyomozást (amelynek érdekeire hivatkozva nem kívántak bővebb információkat adni az ügyről), megpróbáltunk utána járni, hogy a Szombathelyre az utóbbi hónapokban védjegyként jellemző politikai adok-kapokon túl, mi lehet az eset hátterében.

A Falco, a Haladással egyetemben az elmúlt politikai ciklusban az aktuális hatalom édesgyermeke volt, azonban a társaságok gazdálkodásáról nagyon ritkán szivárogtak ki részletek.  Amikor a közgyűlésben 2008-ban beállt a jobboldali fordulat, akkor lehetett először hallani, hogy a kosárlabda-klubnak komoly adósságai vannak. Ugyanis kiderült, hogy a bajnoki cím megszerzése komoly milliókba került,  a költségeket nagyobb részt közpénzekből finanszíroztak, lévén, hogy a város a Falco többségi tulajdonosa. Az új többség megelégedett azzal, hogy magát a tényt nyilvánosságra hozta, azonban a színfalak mögötti dolgokba már nem avatatta bele a köznépet, mivel a klub érdekei fontosabbnak tűntek - így felelősöket sem kerestek.

Ez a látszólagos konszenzus látszik most felborulni, ugyanis önkormányzati tulajdonú cégek gazdasági ügyeiről (annak ellenére, hogy jobb országokban nem rejtik el a polgárok elöl a piszkos anyagaikat sem) legritkább esetben szerezhető be autentikus információ. Az pedig, hogy bankszámlakivonat nyilvánosságra kerüljön, valóságos szenzáció, ezt a fegyvert eddig még nem vetették be a politikai csatákban.  

A komplett szombathelyi médiában megkeringetett feljelentésről dr. Popgyákunik Péter a Falco volt résztulajdonosa, felügyelőbizottsági tagja az alábbiakat mondta portálunk megkeresésére:

- Nincsen igazságtartalma a feljelentésnek, és ez nagyon hamar ki is derül.  Mint a Falco egyik alapítója, az ügyvédi irodámmal a megalakulás óta végzünk  jogi tevékenységet a klubnál, segítséget nyújtunk szerződéseknél, különböző okiratoknál, de ezekért sohasem számláztunk. Az átutalások a letéti számlánkra kerültek, ebből egyenlítettük ki - letéti szerződés alapján - a külföldi játékosok ügynökségeinek a díját.

A kosárlabdázók (a légiósokról van szó) a magyar futballistákhoz hasonlóan kétféle módon kapják a pénzüket, az alacsonyabb alapfizetés mellett a nagyobb összeget (többezer eurós, dolláros tételek) az ügynökökhöz kerülnek, akik aztán elszámolnak az ügyfeleikkel. Dr. Popgyákunik Péter szerint az ő letéti számláját iktatták a klub és ügynökség közé egy újabb lépcsőfoknak, még hozzá azért, mert a devizautalásnál gyorsabb és a klub számára költségkímélő módszerről van szó. Az ügyvéd szerint jóval hosszabb lett volna, ha a klub közvetlenül utal a külföldi ügynökségnek, majd az valamikor a játékosoknak, ugyanis a hosszabb banki átfutás miatt a fizetési határidőkre kényes játékosok "nagyon idegesek" lettek volna, ami a teljesítményükre is kihat.

- Az egész feljelentés zagyvaság, arról nem is beszélve, hogy aki ismer, az tudja, a Falco szívügyem, és nem tettem el a klub pénzéből. Ráadásul a klub pénzügyei nem az asztal alatt zajlanak,  könyvvizsgáló ellenőrzi számlákat, a teljesítést és minősíti a gazdálkodást, szó sem lehet mutyizásról. Az átutalások és szerződések is teljesen "nyitottak", az önkormányzat számára félévente jelentéseket és mérleget kell készíteni, szintén könyvvizsgálói felügyelet alatt. Az pedig, hogy Gráczer Györgyöt, a klub ügyvezetőjét arra kényszerítettem volna, hogy saját akarata ellenére cselekedjen,  teljesen nonszensz állítás. Még is mire akartam rávenni a Gráczer urat?

Az ügyvéd elmondta azt is, nagyon furcsállja, hogy a bankkivonat nyilvánosságra került.

- Hónapokkal ezelőtt Czeglédy Csaba, sportért is felelős alpolgármester kikérte Falco bankszámla-kivonatait, és átvizsgálta azokat. Nem akarok semmit állítani, de ezekhez rajta kívül a könyvelő, a könyvvizsgáló és Gráczer György fért még hozzá. A támadást egyébként nem véletlenül most kaptam,  nemrég a SZOVA igazgatótanácsának lettem az elnöke, így rálátok bizonyos gazdasági folyamatokra, amelyek bizony az előző ciklusban indultak el.

Az eset kirobbanása után, múlt pénteken  dr. Czeglédy Csaba és Németh Kálmán alpolgármesterek felkeresték Gráczer Györgyöt, a Falco ügyvezetőjét, hogy városi képviselőként adatokat kérjenek klubról, két utalás mögötti bizonylatokat és szerződéseket szerették volna látni. A klub vezetője ezt megtagadta, egyik forrásunk szerint erre a képviselők megfenyegették.

Megkerestük dr. Czeglédy Csabát, aki korábban a sportért is felelős alpolgármesterként tevékenykedett, és arra kértük, pozicionálja saját szerepét a történetben.

- Hazugság, hogy kikértem volna a Falco bankszámla-kivonatait - állította Czeglédy Csaba  -, nem az én dolgom volt azok ellenőrzése. A dezinformációval azt sugallják, hogy tudhattam minderről, azonban Gráczer György eltitkolta, hogy Popgyákunik Péternek utalt a klub, mint ahogyan arról sem információm, hogyan zajlottak a lakás- és autóbérlések, az ingvásárlás az egyik kistulajdonostól. Az csak legenda, hogy én mindennel képben voltam a klubnál, túlmisztifikálták a szerepemet, nem volt pénzügyi és ellenőrzési jogköröm, nem én döntöttem a játékosok fizetéséről. Amibe ténylegesen beleszóltam, az a három,  Szombathelyre hozott kupadöntő volt.

Czeglédy Csaba megerősítette, hogy valóban megkeresték a Falco ügyvezetőjét, mert szerettek volna tisztán látni, azt azonban tagadta, hogy fenyegetőztek volna.

- A két utalásról akartunk információkat szerezni, és kértük Gráczer urat, hogy nyugtasson meg bennünk, minden rendben van a közpénzekkel. Ő azonban  nem adott megnyugtató választ a kifizetésekre, ugyanis nem emlékezett arra, egy vagy több cégnek állította-e ki a számlát, hogy hívják a cégeket és kik a képviselőik. Nem igaz, hogy fenyegetőztünk volna, annyit mondtam, ha a gyanú beigazolódik, akkor ebből az ügyből kifolyólag páran börtönbe mennek, és nem szeretném, ha az ügyvezető is köztük lenne. Mindenesetre jegyzőkönyvet vettünk fel, amit Gráczer György tudomásul vett.

Czeglédy beszélgetésünkkor konzekvensen 23 millió forintról szólt, ezért megkérdeztük, honnét van az információja erről az összegről. Erre először kitérő választ adott, mondván, hogy kicsi a város és rengeteg hír elérhető, majd másodszor azt mondta, már konkrét értésüléseik vannak, de a forrást nem kívánta megnevezni.  Emellett annyit fűzött hozzá az ügyhöz, teljesen mellékes, hogyan került nyilvánosságra a banszámlakivonat,  az önkormányzati pénzek sorsa az érdekes.

Ezt erősítette meg Németh Kálmán ex-alpolgármester is, aki szerint nem mindegy, hova kerülnek a kiutalt források. Ugyanis az említett időszakban a gazdasági ügyekért felelt, és az utalások jelentős összegekről szóltak. Ezért szálltam be az ügybe, válaszolta megkeresésünkre, hiszen az önkormányzati támogatás teszi ki a Falco költségvetésének a legnagyobb részét. Németh Kálmán szerint nem szerencsés, ha önkormányzati cégek bankszámlái keringenek a  világhálón, mint ahogy az sincs rendjén, ha a felügyelő bizottság tagja a napi ügyek bonyolításában vesz részt, az ellenőrzés helyett -  ráadásul ennwk tilalmáról a törvény is rendelkezik. 

A Falco ügyvezetőjét, Gráczer Györgyöt többszöri telefonhívások után  sem értük el, ezért megpróbáltuk személyesen felkeresni az  irodájában, ám nem jártunk sikerrel . Úgy tudjuk, a klub közleményt ad ki az ügyről. A rendőrség megerősítette, hogy a feljelentés alapján nyomozás folyik, ám ennél többet nem közöltek. Dr. Popgyákunik Péter erre a hírre úgy reagált, áll a hatóság rendelkezésére, ha megkeresik.

OLDALTÖRÉS: A feljelentés szövege

 A feljelentés szövege

 A feljelentés szövege

 A feljelentés szövege

Szombathelyi Rendőrkapitányság

Szombathely
Petőfi Sándor u. 1/B
9700


Tisztelt Szombathelyi Rendőrkapitányság!

Alulírott Németh Péter bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt

f e l j e l e n t é s t

teszek ismeretlen tettes(ek) ellen, az alábbiak szerint:

A FALCO KC Szombathely Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 9700 Szombathely, Sugár út 18., Cg. 18-09-104336) – a továbbiakban: FALCO KC Szombathely Kft. - üzemelteti a Falco-SZOVA KC Szombathely kosárlabda csapatot.

A FALCO KC Szombathely Kft. 2010. november 3. napján hatályos cégkivonatának tanúsága szerint a társaság ügyvezetője Gráczer György, a felügyelőbizottság egyedüli tagja Dr. Popgyákunik Péter.

A kosárlabda csapatot üzemeltető társaság jelenleg többségi, Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzati tulajdonában van, a társaság további tagjai Vörös Sándor Csaba, Nagy András, Dr. Berényi Tamás, PANNONSPORT-SZER Kereskedelmi Kft. és Dr. Popgyákunik Péter.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a képviselő-testületek döntése alapján az önkormányzat költségvetéséből az elmúlt 10 évben évente legalább ötvenmillió forint támogatást adott a Falco-SZOVA KC Szombathely kosárlabda csapat részére.

A kosárlabda csapatot üzemeltető társaság arra tekintettel, hogy abban Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata többségi tulajdonnal bír, szerződéseinek megkötése során köteles a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) rendelkezéseit betartani. Amennyiben az adott eljárás az értékénél fogva nem esik a Kbt. rendelkezéseinek hatálya alá, abban az esetben is köteles a társaság az általa meghatározott Szervezeti és Működési Szabályzatában, illetve Szombathely Megyei Jogú Város rendeletben megállapított versenyeztetési eljárásra vonatkozó rendelkezéseit megtartani.

A FALCO KC Szombathely Kft. felett a többségi önkormányzati tulajdonra tekintettel Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága – a továbbiakban: Gazdasági Bizottság - gyakorolja a közvetlen pénzügyi és gazdálkodási irányítási és ellenőrzési feladatokat. A Gazdasági Bizottság elnöke a 2009. és 2010. évben Molnár Miklós volt, aki korábban tulajdonos is volt a FALCO KC Szombathely Kft-ben (továbbá üzleti kapcsolatot is tartott fenn a társasággal).

A FALCO KC Szombathely Kft. Raiffeisen Banknál vezetett számlájáról 2010. február 2. napján 1.545.680,- Ft., 2010. április 9. napján pedig  3.974.600,- Ft. összeget  utalt a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda Budapest Banknál vezetett 10104789-62519759-01000005 számú bankszámlájára. (A Raiffeisen Bank vonatkozó egyik számlakivonatát mellékelten csatolom.)

Tudomásom szerint a fenti átutalásokon felül a FALCO KC Szombathely Kft. OTP Banknál vezetett számlájáról havi 3.000.000 – 4.000.000,- Ft felosztásokban, összességében (a Raiffeisen Banknál vezetett számláról történő átutalásokkal együtt) 23.000.000,- Ft került átutalásra 2009. novembere és 2010. áprilisa között a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda részére.

A Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda (9700 Szombathely, Kőszegi u. 19.) tagjai Dr. Popgyákunik Péter és Dr. Bozzay Gabriella ügyvédek.

A Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda - tudomásom szerint - semmilyen szerződéses jogviszonyban nem állt a FALCO KC Szombathely Kft-vel. Az említett Ügyvédi Iroda nem vett részt továbbá egy esetben sem olyan közbeszerzési vagy versenyeztetési eljárásban sem, amelyben az említett FALCO KC Szombathely Kft. lett volna az ajánlatkérő.

A fentiek alapján nem állt fenn olyan jogviszony a felek között, illetve nem volt folyamatban olyan közbeszerzési vagy versenyeztetési eljárás, amely alapján a körülbelül 180-200 millió forintos éves költségvetéssel működő társaságból sor kerülhetett volna ilyen jelentős összegű átutalásokra a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda részére.

Tudomásom szerint Gráczer Györgyöt, a FALCO KC Szombathely Kft. ügyvezetőjét Molnár Miklós a Gazdasági Bizottság elnöke és Dr. Popgyákunik Péter a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda tagja több esetben is olyan lépések megtételére utasította, amelyek saját akaratával ellentétesek voltak. Gráczer György - tudomásom szerint - több esetben kényszerből cselekedett.

A Büntető Törvénykönyv 317. § a következőkről rendelkeznek:

317. § (1) Aki a rábízott dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

Álláspontom szerint a fent részletezett cselekmény a jogosulatlan pénz átutalásokkal kimeríti a Btk. 317. §-ában foglaltakat.
 
Kérem a T. Rendőrkapitányságot, hogy amennyiben az általam feltételezett sikkasztás, illetve más bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja merülne fel az elmondottakkal kapcsolatosan, akkor azt kivizsgálni és az elkövető vagy elkövetők felelősségre vonása érdekében a szükséges intézkedéséket megtenni szíveskedjen.

Indítványozom továbbá, hogy a T. Rendőrkapitányság megvizsgálni szíveskedjen: sor került-e a fentiekhez hasonló további jogosulatlan átutalásokra, illetve a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda részére bűncselekmény elkövetésével átutalt pénzeket nem utalták-e esetlegesen tovább, akár külföldön vezetett bankszámlákra.

Indítványozom továbbá, hogy mivel fennáll annak veszélye, hogy a feltételezett tettes(ek) a FALCO KC Szombathely Kft. iratanyagait, dokumentumait, könyvelését módosítják, megsemmisítik, haladéktalanul a lefoglalásról gondoskodni szíveskedjenek.

Szombathely, 2010. november 16.

Tisztelettel:

Németh Péter

OLDALTÖRÉS: MSZP-SZTKE frakció közleménye az ügyről

MSZP-SZTKE frakció közleménye az ügyről

MSZP-SZTKE frakció közleménye az ügyről

MSZP-SZTKE frakció közleménye az ügyről

 Popgyákunik tizedes vagy ártatlan bárány?
Popgyákunik Péter - akinek csillaga gyorsan emelkedik, egyik nap még fideszes háttérember, és mindent elintéző ügyvéd, másnap már a Szova Zrt. igazgatósági elnöke - ott segít, ahol tud.

Nemzetközi hírű, kosárlabda-menedzserek pénzét kezelő ügyvédként is ismert Popgyákunik önzetlenül segít, ha egy önkormányzati többségi tulajdonú cég valami oknál fogva nem tud közvetlenül kifizetni egy számlát annak külföldi kiállítójának. Popgyákunikot azt sem zavarja, hogy egyik nap még tud az önkormányzati cég deviza átutalásra megbízást adni folyószámla-vezető bankjának, azonban másnap már az ő ingyenes szolgáltatására van szükség. Egy telefon, és az önkormányzati cég utalja is nyomban az ügyvéd letéti számlájára a külföldi menedzsert megillető jutalékot.

Természetesen elhisszük, hogy mindenre a külföldi menedzserek kérték fel Popgyákunikot, hiszen fel kell csak ütni bármelyik ország sárga oldalak kiadványát: első oldalon közlik a szombathelyi sztárügyvéd elérhetőségét és felajánlott ingyenes szolgáltatásait - így a külföldi sportmenedzserek rögtön hozzá fordultak.

Amit nem hiszünk el, hogy a 23 millió forintot elérő utalások jogcíme ügynöki jutalék, ugyanis az önkormányzati cég közel 220 milliós költségvetéséből életszerűtlen, hogy ilyen mértékű jutalék került volna kifizetésre, ráadásul nincsen tudomásunk semmilyen ilyen tartalmú szerződésről.

Az a személy, aki bizonyíthatóan több pénzért hozott volna egy külföldi játékost az önkormányzati céghez, mint amekkora összegről egyáltalán tárgyalhatott volna, és amennyibe talán nem is került volna a játékos szerződtetése, inkább a város egyik tizedese, mintsem ártatlan bárány.

Popgyákuniknak remélhetőleg tiszta a lelkiismerete, és bizonyítani tudja, hogy nem a maga által létrehozott és/vagy irányított offshore cégnek utalta tovább az ügyvédi számlájára érkező közpénzeket, bizonyítani tudja, hogy nem vett ki semmilyen jutalékot költség címén az ügyvédi irodáján átfolyó közpénzekből, bizonyítani tudja, hogy az önkormányzati céggel minden kamatbevétellel és árfolyamnyereséggel az utolsó fillérig elszámolt, és bizonyítani tudja városunk jó hírének megőrzése érdekében, hogy nem kezelte sajátjaként a számlájára befolyó köz által adott forintokat. Abban is bízunk, hogy csupán városi legenda, hogy valakik hónapokat vártak arra, hogy jogos juttatásaikat megkapják, ugyanis a pénzeket kezelő személy előbb árfolyamnyereséget akart realizálni.

Egyet leszögezhetünk: Popgyákunik bankként való közreműködése mostanáig titok volt. Azok számoljanak el lelkiismeretükkel, akik erről tudomással bírtak.

Tény, hogy az önkormányzati cég éves költségvetésének közel tizedét utalták el az ügyvédi iroda részére fél év alatt a választásokat megelőzően. Csak reménykedni tudunk, hogy nem egy újabb tízszázalékos üggyel „gazdagodik” a szombathelyi Fidesz korrupciós mérlege. Bízunk benne, hogy Popgyákunik megválasztását fennhangon támogatók nem részesültek a kamatbevételekből és az árfolyamnyereségből!

Frakciónk figyelmeztette korábban Puskás Tivadar polgármestert, hogy ne hagyja magát megvezetni, ne írja alá Popgyákunik városunk érdekével ellentétes kinevezését. Kértük a polgármestert, hogy állítsa meg a Marton-Molnár-Szakály trió ámokfutását. Puskás Tivadar sajnos nem hallgatott ránk, így további szabad teret engedett a városunkon élősködő párttársainak.

Bízunk benne, hogy a rendőrség alapos vizsgálattal részleteiben felderíti ezt a sikkasztás és pénzmosás gyanús ügyet! Már csak azért is, mert ha mindezeket egy "balos" csinálja, már börtönben ülne, és nem karácsonyozna a családjával.

MSZP-SZTKE frakció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!