Sport

2010.11.29. 21:47

Titkos kifizetések: dél-amerikai és afrikai FIFA-tagokat leplezett le a BBC

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságából a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolas Leoz és a kameruni Issa Hayatou "játszotta a főszerepet" a brit BBC televíziós csatorna filméjében, amely állítólag korrupt tagokat leplezett le.

MTI

A hétfő esti Panorama című műsorban elhangzott vádak szerint a három sportvezető 1989 és 1999 között vett fel nagyobb összegeket a 2001-ben csődbe ment ISL-en, a FIFA marketingügynökségén keresztül. A BBC bemutatott egy listát, amely egészen pontosan 175 titkos kifizetésről szól. A műsor szerint Teixeira - aki a 2014-es brazíliai világbajnokság szervezőbizottságának elnöke - 9,5 millió dollárral lett gazdagabb az említett időszakban, Leoz pedig körülbelül 600 ezer dollárt tett zsebre. Hayatou - aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is tag - még 1995-ben 100 ezer svájci frankot kapott.
   
A BBC műsorában Jack Warnert, a FIFA alelnökét is befeketítette, mondván a nyári dél-afrikai világbajnokságra szóló jegyekkel próbált üzletelni a fekete piacon. Warner egyébként a közép-amerikai zóna, azaz a CONCACAF vezetője is.    
   
Szakértők egybehangzó véleménye szerint a BBC leleplezése alaposan rontja a 2018-as világbajnokság megrendezésére benyújtott angol pályázat esélyeit.
   
A tagok, valamint a FIFA nem reagált a BBC műsorában elhangzott állításokra.
   
Az első ilyen botrányt még a Sunday Times robbantotta ki, végül az óceániai szövetség (OFC) elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találta a szervezet az etikai kódex megsértése miatt. A két vezetőt egy évre száműzték a sportágból, emellett nem voksolhatnak csütörtökön a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről.

Ezek is érdekelhetik