Sport

2011.01.28. 18:37

Férfi kézilabda vb, 2011: olimpiai selejtezőt érő győzelem - Magyarország-Lengyelország 31:28

Az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyen végzett a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokságon, miután pénteken 31-28-ra legyőzte a lengyel csapatot.

MTI

A fontos összecsapás első félidejében a nyitó és a záró percek nagyon jól sikerültek a Mocsai-együttesnek, a 3-0-s és a 6-0-s sorozat között azonban a rivális már 14-10-re is vezetett. 

A szünet után sem volt gond, a lengyelek összesítésben 14 percig nem találtak be. A folytatásban egészen a hajráig sikerült távol tartani az ellenfelet, amely ugyan a végén a sok emberelőnyének köszönhetően felzárkózott, de fordítani nem tudott.

Iváncsik Gergő összesen 11-szer volt eredményes.
    
A 7. helyért:
Magyarország-Lengyelország 31-28 (16-14)
gól
: Iváncsik G. 11/7, Ilyés 6, Mocsai 6, Iváncsik T. 4, Császár 3, Lékai 1, illetve Jurecki 6, Zaremba 3, Bielecki 3, Jurkiewicz 3, Kuchczynski 3, Rosinski 2, Grabarczyk 2, Tluczynski 2, Jaszka 2, Jurasik 1, Tomczak 1

A biztos olimpiai selejtezőt érő hetedik hely volt a tét, míg a vesztesre még egy év "izgulás" várt.
Remekül kezdtek a magyarok, 3-0-ra elhúztak, a rivális csak 5:40 percnél talált be először Fazekasnak. Mocsai Tamás kiállítása alatt jött az egyenlítés, majd amikor Perezt is kiküldték, a 12. percben a lengyelek fordítottak 5-4-re. Innentől kezdve egy darabig a magyarok játszottak hátrányban, hiába volt esély az egyenlítésre, Szmal jól védett, ha pedig ő már nem tehetett semmit, a kapufa kisegítette.
 

A 21. percben 12-8 volt az állás a lengyeleknek, az ellenfél gyors támadásait nem igazán lehetett lefékezni ebben a szakaszban. Az erőből ekkor csak arra futotta, hogy ne legyen nagyobb a különbség. Sok volt a hiba, a rossz átadás, a pontatlan indítás, így esély sem kínálkozott a felzárkózásra. 

A lengyelek szakvezetője 14-12-es vezetésüknél, három perccel a szünet előtt időt kért, mert támadásban megtorpantak. Az edzői intelmek nem hatottak, ráadásul Tkaczykot kiállították, majd a záró szakaszt a magyar együttes 6-0-ra (!) megnyerte.
 

A fordulást követően kapust cseréltek a lengyelek, Wyszomirski állt be, de Ilyés két bombájával nem tudott mit kezdeni. Fazekas ugyanakkor változatlanul sziporkázott, összesen 14 percig nem kapott gólt. Zubai kiállításakor sem apadt az előny (21-16). 

Sokat cseréltek a lengyelek, hátha rálelnek a nyerő összeállításra. Jureckin nem múlott semmi, sorra dobta a gólokat. 

Negyedórával a vége előtt 23-19 állt az eredményjelzőn. Grabarczyk és Ilyés is a kiállítás sorsára jutott, majd Fazekas lélektanilag fontos pillanatban ziccert fogott, míg Iváncsik Gergő rendre értékesítette a megítélt hétmétereseket. 
 

Felváltva estek a találatok, aztán Mocsai átlövéseivel megint nagyobb lett a különbség (53. perc: 28-23). Schuch és Ilyés szinte egyszerre kapott kiállítást, így izgulni kellett a záró öt percben is. Ez volt az utolsó reménysugár a lengyeleknek, de Iváncsik G. a tizedik gólját is belőtte, mégpedig kettős emberhátrányban. 

Mocsai sem úszta meg, 30-27-nél, két és fél perccel a vége előtt kiküldték a bírók. Ekkor Jurecki volt eredményes, a magyar szövetségi kapitány pedig időt kért.

A drámai végjátékot Iváncsik G. újabb értékesített büntetővel zárta le.

 Mocsai Lajos szövetségi kapitány:
"Fantasztikus, hogy sikerült a kitűzött célt elérnünk. A lengyelek elleni meccset uraltuk, kilenc-tíz ember is tudott lendíteni a játékon. Jó volt a futóteljesítményünk, fizikálisan tudtunk a világsztárokból álló lengyel csapat fölé kerekedni. Nagyon nehéz két hét van mögöttünk, találkoztunk az elmúlt évek világbajnokaival, az olimpiai aranyérmessel többek között, és mégis ott lehetünk az olimpiai selejtezőben. A következő feladat, azon túl, hogy az egy év múlva sorra kerülő Eb-re ki kell jutunk, hogy a 2012 áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára ütőképes csapatot építsünk. Most a vb-n a maximumhoz közel, olykor azon túl tudtunk teljesíteni. Ez erre volt elég. Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen morálú, és küzdeni képes csapatot vezethetek.

Olimpiai selejtezős menetrend    

A svédországi világbajnokságon kiharcolt hetedik helyével a magyar férfi kézilabda-válogatott jogot szerzett arra, hogy szerepeljen a 2012 áprilisában esedékes három olimpiai kvalifikációs torna egyikén.

Ezeken összesen 12 együttes léphet pályára, s mindegyik kvartettből az első két helyezett jut ki a 2012-es londoni ötkarikás játékokra. Az csak a jövő januári Eb, illetve a többi kontinens bajnoksága után derül ki, hogy a magyarok mely válogatottakkal találkoznak majd a kvalifikációs viadalon. A Mocsai-csapat amúgy még egyenes ágon is kikerülhet a londoni olimpiára: ha megnyeri az Eb-t vagy pedig úgy lesz második, hogy a mostani vb aranyérmesétől kap ki a döntőben.
    
 Kvalifikációs rendszer:
    férfiak:
    - a rendező Nagy-Britannia csapata automatikus induló
    - a 2011-es világbajnokság (január 13-30., Svédország) aranyérmese
    - földrészek bajnokai:
    Európa-bajnokság (2012. január 17-29., Szerbia), Pánamerikai Játékok, Ázsiai selejtező, Afrikai Nemzetek Kupája
    - a nemzetközi szövetség (IHF) kvalifikációs tornáiról (2012. április 6-8.) csoportonként az első két helyezett (a három házigazda a vb 2., 3. és 4. helyezettje)
    A kvalifikációs tornák csoportbeosztása alapesetben:
    A csoport: vb-2., vb-7., plusz két csapat
    B csoport: vb-3., vb-6., plusz két csapat
    C csoport: vb-4., vb-5., plusz két csapat
    Azok a csapatok, amelyek nem a világbajnokságról szereznek jogot a kvalifikációs tornán való szereplésre, a kontinentális tornákon elért eredmények alapján indulhatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!