Sport

2011.03.31. 12:10

255 millió forintot nyert az Illés-akadémia: füves,-műfüves,- homokos pályák épülhetnek

Több mint negyedmilliárd forintot nyert a szombathelyi Illés Béla Labdarúgó Akadémia az MLSZ-pályázatán. Az összegből többek között újabb műfüves,- füves pálya épülhet a vasi megyeszékhelyen.

Pum András

Az idei költségvetés hozzávetőleg 2,2 milliárd forintot irányzott elő a labdarúgó-utánpótlás képzésére - az MLSZ 1.8 milliárd forintra írt ki pályázatot, ebből a kiemelt labdarúgó-akadémiák több mint 1.2 milliárd forintot kaptak. A szombathelyi Illés Akadémia, a győri Fehér Miklós, a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia 255-255 millió, a kispesti Magyar Labdarúgó Akadémia 250 millió, az agárdi Sándor Károly Akadémia pedig 200 millió forinttal gazdagodott.

Talán felesleges is hangsúlyozni, hogy mekkora lépés ez a szombathelyi intézmény életében.

- A pályázat során részletesen fel kellett tüntetnünk, hogy a pályázandó összeget milyen célokra szeretnénk fordítani - mondta Tóth Miklós, az illés Béla Labdarúgó Akadémia klubigazgatója. - Többek között nemzetközi tornák szervezését, infrastruktuális fejlesztéseket, a szakemberek bérezését, és a fiatalok lakhatási, és edzéskörülményeinek javítását tüntettük fel a beadványban. Az 1.2 millárdos összegre csak a kiemelt futballakadémiák pályázhattak - és az érintett akadémiáknak tíz százalékos önrészt kell letenniük. Hogy mi szólt az Illés Akadémia kiemelten jó támogatása  mellett? Talán az, hogy itt már eddig lényegesen jobb körülmények között készülhettek a kiválasztott fiatal labdarugók.

- Itt is szeretnénk köszönetet mondani az önkormányzatnak, hogy lehetővé tették a Hermann Ottó iskolában az Akadémia létrehozását. Szeretnénk köszönetet mondani a Hermann Ottó iskola igazgatójának, Beer Lászlónak, az iskolai tanároknak, nevelőknek, ugyanígy hálával tartozunk a Váci és Zrínyi általános iskola igazgatóinak, tanárainak. Köszönjük  a végtelen türelmet és segítséget a oktatásban és nevelésben. Természetesen köszönjük az edzőinknek, a kiszolgáló személyzetnek a magas szintű szakmai munkát és a tulajdonosoknak is hogy idáig anyagilag támogatták az Akadémiát és infrastrukturálisan felépítették - ami elengehetetlen feltétele volt a kiemelt Akadémia címének eléréséhez - hangsúlyozta Tóth Miklós.

-  Legjobb tudomásom szerint az elszámolás a következőképpen zajlik: a 255 millió forint tíz vagy húsz százalékát hamarosan megkapjuk, a többit pedig - ha minden igaz - negyedévente, utólag, számlák alapján utalják el - folytatta Tóth Miklós. -  Könnyen lehet, hogy a későbbiekben is lehet majd pályázni hasonló támogatásra, hiszen a mostani pénzt egy év alatt kell elköltenünk. Talán mondanom sem kell, mekkora lépés ez az Akadémia életében, és azt sem kell külön ecsetelnem, hogy van, lesz helye a pénznek - máris vannak terveink.  A jelenlegi műfüves pályánkat rengeteg csapat használja, ezt tehát mindenképpen fel kell újítanunk, emellett szeretnénk újabb műfüves,- füves,- és strandhomokos pályát építeni. Az akadémisták étkezése sincs teljesen megoldva, ezen is szükséges javítanunk.  Arra is van keret, hogy havi szinten minimális összeggel dotáljuk a fiatalok ösztöndíját is, így az iskola elvégzése után lehetőségük nyílik arra, hogy az Akadémia kötelékében maradjanak addig, amíg 1-2 éven belül kiderül, hogy alkalmasak-e a felnőtt csapat keretéhez való csatlakozásra.

- Azt hiszem Szombathely labdarúgó-életében már eddig sokat segített az Illés akadémia, pályák létesültek, többet edzenek a fiatalok, és hiszem, hogy az elnyert összegnek köszönhetően még tovább fejlődhetünk - zárta szavait Tóth Miklós.

Legközelebb egyébként április 22-én és 23-én rendeznek nemzetközi tornát Szombathelyen, az osztrák GAK Akadémia, a szintén ausztriai  Burgenlandi Akadémia, a győri Fehér Miklós Akadémia, a ZTE, a szlovén Maribor mellett az Illés Akadémia együttese vesz részt a hat csapatos viadalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!