Sport

2011.03.20. 13:49

Történelmi győzelmet aratott a Veszprém

Gálamérkőzést láthattak a Veszprém Arénába látogató szurkolók illetve a televíziók előtt ülők szombaton este. Mindössze tíz percet adott a vendégcsapatnak a hazai gárda, majd ötezer néző előtt könyörtelenül leigázta Szeged városának csapatát a Veszprém Arénában.

Braun Zsófia

A két csapat egymás elleni mérkőzései mindig is presztízsmeccsnek számítottak. Az „ősi rivális” elleni összecsapások előtt hetekkel már lehetetlen jegyet kapni, s izzik a levegő már órákkal kapunyitás előtt. A szokásos egymást hergelő szurkolói rigmusok természetesen csak fokozzák a hangulatot, ám ez a szóváltás rendszerint mindössze addig tart, amíg el nem foglalja helyét a több száz fős veszprémi kórus, ettől kezdve ugyanis a körülbelül ötven főnyi Szeged-szimpatizáns hangját hallani sem lehet. Így volt ez most is, s az összecsapás végére a tavalyi magyar bajnoki döntő emlékképei úsztak be többünk lelki szemei elé.

Az egyformán fáradt csapatok csatája volt ez, ám a felkészültség, a rutin és a hazai pálya előnye egyértelműen a veszprémi fiúk mellett állt ezen a mérkőzésen is. A magyar bajnok határozott védekezésével percről percre őrölte fel a vendégek támadásait, akik Törő tizenegyedik percben szerzett egyenlítő gólja után a közelébe sem értek a hazaiaknak.

Az elmúlt hetek eseményei alapján szorosabb mérkőzésre számítottunk, ám a Szegednek most valahogy semmi sem sikerült. Küzdöttek, hiszen profi játékosként ez volt a dolguk, ám ez nem volt elég. Zubai, Katzirz, Törő és Vadkerti kevesek voltak a Luzsnyikovból, Terzic-ből, Sulic-ból és Laluskából álló masszív védőfal ellen, arról nem is beszélve, hogy lövéseik rendre akadtak bele Peric-be és Liszkaiba.

Támadásban sem tudták tartani a meglehetősen jó formába lendült bakonyi mesterlövészeket (Vujin, Iváncsik G., Császár, Terzic, Perez, Gulyás), s kapusaik többször is csak bámulták a hálóban forgó labdát (Tatai 14%-kal, Mikler pedig 19%-kal védett).

A hazai kapuban azonban a visszatérő Peric klasszis védései a sérülése előtti időket idézték. Egyszerűen „lehúzta a rolót”, s ugyanazzal a tőle megszokott érzelmi töltéssel védte végig a rangadót. Szükség is van Dejan jó teljesítményére, hiszen Fazekas sérülése miatt (porckorongsérv) jó időre kiesett a keretből.

Talán a szegedi gárda tehetetlenségét mutatja az is, hogy a mérkőzés során öt alkalommal is passzív játékot ítéltek ellenük, hétszer adták el a labdát s csupán kétszer szerezték meg a hazai csapattól, míg ez az arány a másik oldalon éppen fordítva volt.

A Kékes testvérek próbálták szorosan tartani a gyeplőt az elejétől kezdve (hat sárga lap, tizenhárom kétperces kiállítás), ám ismét voltak megkérdőjelezhető döntéseik.

A sajtótájékoztatón Mocsai Lajos elmondta, az elmúlt időszakban mindkét csapat komoly teljesítményt nyújtott, s ilyenformán a mérkőzés elején kissé tartott csapata az ellenféltől. A kezdeti visszafogottságon azonban hamar úrrá lettek tanítványai, s onnantól kezdve az ő akaratuk érvényesült.
„Boldog vagyok, de ez egy eredmény a többi között, nincs különösebb jelentősége. Frissebbek és kreatívabbak voltunk. Gratulálok a játékosoknak és a közönségnek. Kiemelten gratulálok a remek formában védő Dejan Pericnek” – fűzte hozzá a veszprémiek mestere.

Skaliczki László miután gratulált kollégája csapatának elmondta, hogy nem hittek abban, hogy itt nyerni tudnak, s fokozatosan váltak hitvesztetté, ahogy teltek a percek. Rámutatott, hogy a visszatérő Periccel játékosai nem tudtak mit kezdeni, s többen túl lazán vették a rájuk bízott feladatot (amit természetesen nem tűrnek el Szegeden sem), ám edzőként ő is vállalja a felelősséget a rossz formaidőzítésért.
„Bebizonyosodott, hogy vannak korlátai a csapatunknak. Védekezésben sokkal többet vártam, s támadásban jóval gyengébbek voltunk.”- tette hozzá a Pick Szeged edzője.

A veszprémi játékosok nevében Iváncsik Gergő azt nyilatkozta, hogy ekkora különbség nincs a két csapat között. Mindkét csapat fáradt, a Veszprém csak most kezd kimászni a gödörből. „Örülök, hogy sikerült telt ház előtt győzni. Remélem, hogy hasonló teljesítményt tudunk nyújtani jövő héten a Barcelona ellen is.”

Vadkerti Attila szintén túlzottnak érezte ezt a tizenhét gólos különbséget.
„Bizonyos szituációkban olyanok voltunk, mint egy megszeppent kislány. Bízom benne, hogy jókor jött a pofon és a hibákat ki tudjuk javítani a folytatásra. Haragszom magunkra”- nyilatkozta a balszélső.

 Egy biztos: a Pick Szeged gárdájának ezt a hatalmas zakót minél előbb el kell felejtenie, hiszen – míg a Veszprém a Barcelonával mérkőzik meg a jövő héten, addig ők – a Flensburg csapatát fogadják hazai pályán a Bajnokok Ligájában.

MKB Veszprém-Pick Szeged 40:23 (17:9)

Veszprém Aréna, 5000 néző.

Vezette: Kékes Cs., Kékes P.

MKB Veszprém KC: PERIC - Iváncsik T. 3, Sulic 2, LALUSKA 1, LUSNYIKOV, Terzic 4, IVÁNCSIK G. 8. Csere: Liszkai (kapus), VUJIN 8 (2), CSÁSZÁR 4, PEREZ 5, Gulyás 3, Vilovski 1, Nagy 1. Edző: Mocsai Lajos.

Pick Szeged: Tatai - Butenko 3, Bajorhegyi, Vadkerti 2, Zubai, Lékai 3, TÖRŐ 5 (3). Csere: Mikler (kapus), Herbert, Balaz 1, Sulc 4, KATZIRZ 4, Teimel, Grünfelder 1. Edző: Skaliczki László.

Kiállítások:
14, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!