Sport

2011.05.21. 08:00

Remek szezon után: Stiebert a Mönchengladbach és a Stuttgart is vitte volna

Félelmetes szezont futott az Alemannia Aachen színeiben a másodosztályú német labdarúgó-bajnokságban Stieber Zoltán aminek eredményeképpen kiérdemelte a Bundesliga 1-es Mainz szerződését.

Tóth Gábor

A Sárvárról indult, mindössze 22 éves labdarúgó már tapasztalt profinak vallhatja magát. A minőségi futball világába az angol Aston Villa patinás mezében kóstolt bele - 17 évesen igazolt Angliába. Végigjárta a szamárlétrát az utánpótláscsapatoknál, beverekedte magát a felnőtt keretbe, ám bajnokin nem jutott szóhoz. Eltökéltségét jelzi, hogy a több játéklehetőség reményében váltott. A  német második vonalban szereplő TuS Koblenznél sérülések nehezítették a dolgát, ám másfél szezon alatt 38 meccsen így is pályára lépett, 5 gól, 5 gólpassz került a statisztikai lapjára. Következett az újabb lépcsőfok, az ugyancsak Bundesliga 2-es Alemannia Aachen - Stieber játszani, fejlődni akart. És a váltás ismét bejött. A mögöttünk hagyott szezonban mind a 34 bajnokin szóhoz jutott, 32 alkalommal kezdőként, 10 gólig, 17 gólpasszig jutott. Ez a teljesítmény pedig végre elegendő volt arra, hogy valóra váltsa az álmát, hogy élvonalbeli labdarúgó legyen: ugyanis a Bundesliga 1 ötödik helyén végző, az Európa-ligában is érdekelt Mainz 05 gárdája szerződtette - négy éves kontraktus írt alá, ami azért jelzi, hogy nagyon bíznak benne.
 

- A mögöttünk hagyott szezon volt az első olyan évem a felnőtt mezőnyben, amivel magam is maradéktalanul elégedett vagyok - fogalmazott a bal lábas, támadóként és középpályásként is bevethető Stieber Zoltán. - Egy fiatal, ambiciózus csapatba kerültem, ráadásul egy nagyon jó tréner keze alá. Aki kitalált nekem egy olyan posztot, ahol kiteljesedhettem. Nem középpályást, hanem csatárt játszottam, de nem előretolt éket. Visszalépkedtem a labdáért, ha kellett,  szerveztem a játékot, ha kellett,  a szélről indulva magam fejeztem be az akciókat  védekező feladatom csupán minimális volt. A társak mindig engem kerestek a labdával, tulajdonképpen rám építettük fel a csapatjátékot, ami nagy önbizalommal ruházott fel.


 - A nagy önbizalomnak, a remek teljesítménynek pedig a mainzi szerződés lett az eredménye.
 - Már év közben is röpködtek a csapatnevek, játékosmegfigyelők látogatták a meccseinket. Most már elmondhatom, hogy érdeklődött irántam többek között a Stuttgart és Mönchengadbach is. Igyekeztem függetleníteni magam az eseményektől, csak a futballra koncentráltam. Aztán eljött a Mainz elleni kupameccsünk, amikor kivertük a sorozatból az akkor még a Bundesliga élén álló ellenfelünket. Életem legjobb teljesítményét nyújtottam azon az estén, szinte minden összejött. Rögtön bejelentkezett értem a Mainz. Alapból másfél millió eurós ajánlattal állt elő, amire az Aachen nem mondhatott nemet - ugyanis még egy éves szerződés kötött hozzájuk. Ráadásul ez az összeg bizonyos feltételek teljesülése esetén tovább emelkedhet. Nagyon boldog voltam, hogy teljesült az álmom, ám a hátralévő meccseken is mindent megtettem azért, hogy méltóképpen búcsúzzak Aachentől.


 - Tehát jön az újabb kihívás, a Bundesliga 1., az Európa-liga. Nem túl nagy lépés ez?
 - Nagyon várom a mainzi kalandot. A felkészülés június 20-án kezdődik, ám néhány nappal korábban már kiutazom. Igaz, nagyjából rendben vannak a dolgaim, hiszen Aachenban már összepakoltam, Mainzban már választottam lakást. Egyébként több okom is volt, amiért Mainzba igaztoltam. A csapat magyar válogatott csatárával, Szalai Ádámmal még az újpesti ifiben kötöttem jó barátságot, azóta is tartottuk a kapcsolatot  az ő véleményét is kikértem. Továbbá nagyon szimpatikus a klub fiatal edzője, aki személyesen keresett fel, s elmondta, hogy meg fogom kapni tőle a bizalmat. Hogy mekkorát léptem, ezt majd csak a jövő dönti el. Tudatosan, kemény munkával építem a karrieremet, és eddig a legtöbb döntésem helyesnek bizonyult. Biztos vagyok benne, hogy megállom a helyemet Mainzban is. Az Aachennal három bundeligás csapat is volt kupaellenfelünk. Úgy láttam, hogy gyorsabban, labdabiztosabban futballoznak  de azért nem olyan tempóban, amit én ne vehetnék fel. Biztos, hogy kell kis idő, mire beilleszkedem, alkalmazkodom az élvonal stílusához, de van időm, nem fogok pánikolni, ha az ősszel még nem leszek alapember. Az Európa-liga pedig csak hab a tortán.

 

 - Sejtem, hogy a mögöttünk hagyott idény csak akkor lenne tökéletesebb, ha megérkezett volna a válogatott behívó.
- Vannak még álmaim, ezek közül egyik a válogatottság  sok mérkőzést szeretnék címeres mezben játszani. Egyébként az MLSZ egyik Belgiumban élő játékosmegfigyelője többször megnézett, nagyon jó véleménnyel volt rólam, az ő unszolására Egervári Sándor szövetségi kapitány kétszer is eljött Aachenba. Személyesen nem találkoztunk, de telefonon keresztül biztosított arról, hogy rajtam tartja a szemét  igaz, lehetőséget egyelőre nem ad, pedig talán rászolgáltam volna. Reméltem is, hogy júniusban a Luxemburg vagy a San Marino elleni meccsen engem is kipróbál. De nem adom fel, talán, ha a Mainzban jól teljesítek, felhívhatom magamra a figyelmet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!