Sport

2011.06.18. 07:39

Figyeljünk magunkra: a tragédia elkerülhető

Dr. Unger Péter megyei sportfőorvos szerint egy sportorvosi igazolás nem ad(hat) garanciát szívproblémák ellen. Magunknak is tenni kell azért, hogy elkerüljük a bajt.

Tóth Gábor

Az elmúlt hétvégén a Rábagyarmat-Csákánydoroszló megyei II. osztályú labdarúgó-mérkőzés szünetében a vendégek csapatkapitánya, a 39 esztendős Bedőcs Zoltán összeesett, elveszítette eszméletét. Csak a körülötte állók lélekjelenlétének, valamint a kiérkező mentősöknek - akik háromszor élesztették újra - köszönhetően tért vissza az életbe. A körülményekhez képest már jobban van, valószínűleg pészmékert kap. Manapság egyre többet hallani ilyen esetről, és sajnos némelyik tragédiával végződik.


- Kitágult a világ, a média minden hírt a szobánkba hoz, ma már azt is tudjuk, ha egy ukrán harmadosztályú meccsen meghal egy futballista. A sokasodó hírek miatt tűnik úgy, hogy szaporodnak a szívproblémák - tudjuk meg dr. Unger Péter megyei sportfőorvostól. - A valóság az, hogy gyakorlatilag az utóbbi években nincs érdemi emelkedés az ilyen jellegű balesetek, halálesetek számában. A Vas Megyei Regionális Sportorvosi Centrumban száz szűrővizsgálatból három-öt sportolónál találunk valamilyen szívproblémát. Egyébként az is tévhit, hogy akinek rendben van a sportorvosija, azt nem érheti ilyen jellegű baleset - dehogynem. Úgynevezett nyugalmi EKG-vizsgálatot végezünk - a szív elektromos tevékenységét vizsgáljuk, érthető nyelven ezt jelenti az elektrokardiográfia. Ezeken a vizsgálatokon a kóros elváltozásokat jó eséllyel kiszűrjük, ilyenkor küldjük tovább a pácienst kardiológiai szakvizsgálatra, szívultarhang-vizsgálatra, illetve terheléses vizsgálatot végzünk - így pontosabb képet kapunk a szívről. Az ideális az lenne, ha minden egyes amatőr sportoló rendelkezne szívultrahang és terheléses vizsgálati eredménnyel. Ez azonban túlságosan drága, így csak a kiszűrt eseteket küldjük tovább. Kardiológiai magánrendeléseken mindenki megcsináltathatja magának a vizsgálatokat. A szív kóros elváltozása sajnos két sportorvosi vizsgálat között, akár egy éven belül is kialakulhat. Figyeljünk magunkra! - jelöli meg a feladatot Unger Péter. - Ha terhelésre szorítást érzünk a mellkasunkban, ha kalimpál a szívünk, ha nehezen, zihálva lélegzünk, ha homályosan, vagy ha karikákat látunk, ha fáj a fejünk, ha a bal váll környékén zsibbadást érzünk, akkor bizony baj van. Ilyenkor érdemes alávetni magunkat egy alapos kardiológiai kivizsgálásnak. Ezt egyébként azoknak is ajánlom, akiknek a családjában jellemző probléma a szívbetegség. Fokozottan figyeljenek magukra az érszűkülettel, a magas vérnyomással bajlódók. A régóta húzódó gyulladások, a vírusos betegségek, de még a rossz fogak is gócként szerepelhetnek a szívizomgyulladás okozójaként. A testünk általában jelzi a bajt, csak a mai felgyorsult világban ezeket a jeleket nem vesszük észre. Sajnos nyáron a nagy meleg csak rátesz a bajra. Ügyelnünk kell a folyadékbevitelre. Érdekes, hogy a legtöbb pályán szódával frissítik magukat a focisták. Pedig ez nem szerencsés, jobb ilyenkor a sima csapvíz, a szénsavmentes ásványvíz, a különféle pezsgőtabletták, az izotóniás italok. Sok bajt megelőzhetünk azzal, ha ügyelünk magunkra, és nem szégyellünk elmenni orvoshoz. Ne csak magunkra gondoljunk, hanem azokra is, akiket esetleg magukra hagyhatunk - zárta szavait Unger Péter.



Furcsán hangzik, de igaz: a kor nem számít. Bár a közhiedelem szerint az idősebb játékosok körében több a szívgond, ez nem igaz. Vagyis a szívelégtelenség nem válogat, ugyanúgy előfordulhat 20 és 40 éves futballistáknál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!