Sport

2011.06.18. 07:29

Pars és Fazekas a csapat Eb-n

Szombaton és vasárnap a törökországi Izmir látja vendégül a atlétikai csapat Európa-bajnokság I. osztályának 12 együttesét. A magyar válogatottban Pars Krisztián és Fazekas Róbert is helyet kapott.

Horváth Erika

A hétvégén négy helyszínen 47 válogatott részvételével rendezik meg a 2011. évi, sorrendben a harmadik atlétikai csapat Európa-bajnokság küzdelmeit. (Ez a versenyforma az egykori Európa Kupa utódja.) Stockholmban találkozik az élvonal 12 együttese, az első osztály (12) Izmirben, a másodosztály (8) Újvidéken, a harmadosztály (15) Reykjavikban küzd a helyezésekért.

A magyar együttes az első osztály középmezőnyéhez tartozik, 2009-ben nyolcadik, tavaly, Budapesten ötödik lett a csoportjában, nem került a feljutás (az első három léphet a legmagasabb osztályba), de a kiesés (két csapat búcsúzik) közelébe sem.

Az izmiri stadionban szombaton és vasárnap Magyarország válogatottja mellett Belgium, Horvátország, Finnország, Görögország, Írország, Hollandia, Norvégia, Románia, Szlovénia, Svájc és Törökország indít versenyszámonként egy-egy atlétát. Vas megyéből a kalapácsvető Pars Krisztián és a diszkoszvető Fazekas Róbert tagja a válogatottnak.

Pars ellenfelei közül a dobókörbe nemrég visszatért pekingi olimpiai bajnok, a szlovén Kozmus, az egykor korosztályos világversenyeken nagy rivális - és a 2004-as athéni olimpián bronzérmes - török Apak, a 2002-ben Eb-harmadik görög Papadimitriou a nemzetközi élmezőnyhöz tartozó (illetve tartozott) kalapácsvető. No és a horvát színekben versenyző, szentpéterfai Haklits András, akivel Németh Zsolt személyében közös az edzője Krisztiánnak. Idei teljesítménye alapján mindenképpen Pars a szám esélyese - tavaly és tavalyelőtt is nyert -, bár most kellemetlen ujjsérüléssel kell versenyeznie.

- Edzésen a szokott módon, a bástyáról végeztem egy kiegészítő gyakorlatot - előrehajlásból előre súlygolyódobást. Túl mélyre hajoltam, és a bástyához vágódott a bal mutatóujjam, amit négy öltéssel kellett összevarrni. Nagyon zavar a dobásban, edzéseken most nem is dobok, csak erősítek. Pedig egyre jobban ment, úgy érzem, bennem van egy nagy eredmény. A versenyen összeszorítom a fogam, és csak három ujjamat teszem rá a kalapács fogantyújára. Így értem el a múlt szombaton Székesfehérváron 79,61, hétfőn Prágában pedig 78,68 métert - mesélt az előzményekről a kalapácsvető.

A csapat Eb-k hároméves történetében Fazekas Róbert először képviselheti a magyar színeket. Az előző két versenyen az Athénban olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán második lett. Ő mostanság nincs a topon. A Haladás VSE klasszisa viszont - ha még nem is az igazi - már olimpiai résztvevőnek tudhatja magát. Két nagyobb ellenfele lesz Izmirben, a Horvátországba átigazolt Varga Roland, valamint a holland Cadée, aki áprilisban 66,95-ös egyéni csúccsal vétette észre magát.

- Borzasztóan erős vagyok, de még lassú, nemrég hagytam abba a kemény munkát. Most jönnek majd a gyorsító edzések, és akkor kell, hogy jöjjenek a jó eredmények is - mondta Fazekas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!