Sport

2012.07.30. 21:01

Tizedik Csatafutás - Kenyai győzelmek a jubileumi versenyen

Szentgotthárd - A férfiaknál és a nőknél is kenyai győzelem született a tizedik, jubileumi Szentgotthárdi Csata Emlékfutáson.

Horváth Erika

A Szentgotthárdi Történelmi Napok programsorozat keretében – 31 fokos hőségben – került sor a jubileumi Csatafutásra, amely a CERR-Cup nemzetközi futóverseny kupasorozat nyolcadik pontgyűjtő versenye volt. Így számos osztrák és szlovén versenyző indult, de horvát, olasz és kenyai futó is rajthoz állt. A gyerekfutamokban hét korcsoportban közel százan versenyeztek. A Csatafutás történetében először versenyezhettek fogyatékkal élők is. A 400 méteres parafutamban 11-en indultak. Az 1664 méteres hobbifutamnak 34 fős volt a mezőnye.

A 9500 méteres főfutamban 153 futó indult el – köztük Ausztriában táborozó run2getheres kenyai futók – az osztrák- magyar határon keresztül a mogersdorfi emlékműig, majd onnan vissza. Sajnos a melegítésnél megsérült a hazaiak kedvence, Koszár Zsolt, így elmaradt a várt nagy csata. A férfiak abszolút versenyében Hirum Mwangi Wandangi közel 4 perces előnnyel győzött a két szentgotthárdi, Somogyi Gábor és Karsai Márton előtt. A nőknél olimpiai felkészülése miatt ezúttal nem tudott rajthoz állni a korábbi többszörös győztes, pályacsúcstartó Kálovics Anikó. Távollétében Joyce Jemutai Kiplimo szintén fölényesen nyert a fiatal Purgai Evelyn és Keresztes Kinga előtt.

Valamennyi futam első három helyezettje oklevelet, kupát (főfutam, hobbi) vagy érmet (gyerekfutamok, parafutam), továbbá fürdőbelépőt kapott a szentgotthárdi élményfürdőbe. Az előnevezett futók értékes nyereménytárgyak sorsolásán is részt vehettek. A jubileumi verseny alkalmából a szervezők elismerő oklevéllel köszönetet mondtak a legjelentősebb támogatóknak és a verseny szervezésében legaktívabban közreműködőknek. Elismerésben részesült az a tizenhat futó is, aki mind a tíz alkalommal rajthoz állt a főfutamban.

Főfutam, abszolút sorrend. Férfiak: 1. Hirum Mwangi Wandangi (kenyai, run2gether) 29:57, 2. Somogyi Gábor (Szentgotthárd) 33:47, 3. Karsai Márton (VOSSENSzentgotthárd) 34:06. Nők: 1. Joyce Jemutai Kiplimo (kenyai, run2gether) 35:48, 2. Purgai Evelyn (SZoESE) 40:29, 3. Keresztes Kinga (Ivánc) 43:23.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!