Sport

2012.08.26. 08:41

Laki László fél évszázada élen jár a sport népszerűsítése terén

Szombathely - A hetvenéves Laki László már fél évszázada áll a sport szolgálatában. Azt mondja, a sport számára hivatás. Néhány éve már a nyugdíjas korosztályt is igyekszik mozgásra ösztönözni.

Horváth Erika

Laki László már gyerekkorában eljegyezte magát a sporttal. Tízévesen kezdte a Haladásban; előbb atletizált, teniszezett, úszott, focizott, de a kosárlabdában teljesedett ki – 17 évesen lett tagja az NB I-es felnőttcsapatnak. Egyenes út vezetett Budapestre, a Testnevelési Főiskolára, ahol szintén kosarazott. A sport szervezésébe már főiskolásként bekapcsolódott, 1961 nyarán Nagy János, a Vas Megyei Sporthivatal elnöke, és Kiss József, Szombathely sportfelügyelője felkérésére két táborban is sportfelelős lett. 1966-tól 12 éven át tagja volt a megyei sporttanácsnak és Szombathely sportbizottságának.

Testnevelői pályafutása 1964-ben a 405-ös Ipari Szakmunkásképző Intézetben kezdődött – osztályfőnöke és testnevelője is volt dr. Hegedüs Csaba birkózó olimpiai bajnokunknak. 1970-ben váltott, előbb a városi, majd Haladás Sportiskola vezetője lett, 1972-ben pedig öt jelölt közül őt választották meg Vas megye legnagyobb és legeredményesebb egyesülete, a Haladás VSE ügyvezető elnökének.

Regnálása hat esztendejében a HVSE az országos eredményességi rangsor 37. helyéről a 13-ra lépett előre, válogatottak sora – mint például Szarka Zoltán, Kereki Zoltán, Halmosi Zoltánné, Antalovits Ferenc, Rehus Uzor György, Komatits József – versenyzett ott akkoriban kiváló edzők irányításával. Németh Pál mesteredző ’77-ben, a dobópálya kialakítása után csatlakozott főállású edzőként.

Laki László 1978 decemberében saját kérésére visszatért a testnevelői pályára, a Szombathelyi Közgazdasági Szakközépiskolában dolgozott egészen 2006-ig, nyugdíjazásáig. Tagja volt a városi diáksport-bizottságnak, de közben elévülhetetlen érdemeket szerzett az úszás területén is – a megyei úszószövetség főtitkáraként, a Vízmű SC úszószakosztályának vezetőedzőjeként kivette a részét a versenyek szervezéséből és az úszásoktatásból. A csaknem három évtized alatt sok ezer óvodást és diákot tanított meg úszni, de ezt a vállalását a mai napig is űzi.

Nyugdíjazásához közeledve támadt az az ötlete, hogy szervezett kereteket kellene biztosítani az idősek sportolásához. Sportbarátai támogatásával 2005-ben létrehozta Vas megye és Szombathely első, nyugdíjasokat tömörítő sportegyesületét, az Aranykorúak Sport és Egészséges Életmód Egyesületet.

– Az egyik kedvenc jelmondatom: Derűs, vidám jövő, egészségesen. Az egyesületet 47-en alapítottuk, most már 122 tagunk van. Sport-, egészségügyi és kulturális rendezvényeinken a családtagokkal együtt évente 700–800 nyugdíjas is megfordul – mondta Laki László, aki időközben a megyei nyugdíjas szövetség sportfelelőse, sőt, az Országos Nyugdíjas Szövetség sportbizottságának vezetője is lett. Az aranykorúak megyei versenyeinek szervezésén kívül az ő nevéhez fűződik az országos nyugdíjas alpesi síbajnokság elindítása is.

– Programjaink megvalósítását a tagdíjak mellett a önkormányzati támogatás és sikeres pályázatok is segítik. Éves költségvetésünk az elmúlt évben az egymillió forintot is meghaladta. Egyre népszerűbbek vagyunk a nyugdíjasok körében. Hiszek abban, hogy az idős emberek korral járó nehézségeit, társadalmi kiszolgáltatottságát a sportoláson és az egészséges életmód gyakorlati megvalósításán keresztül is csökkenteni lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!