Sport

2012.09.25. 16:26

Hétvégén Magyar GP - Nyolc ország tornászai a szereknél

Szombathely - Már negyedszer ad otthont a Magyar Grand Prix tornaversenynek az Arena Savaria. Szombaton és vasárnap nyolc nemzet tornászai lépnek a szerekhez a Thales Kupáért. Az olimpiai bajnok Berki Krisztián és Hídvégi Vid is jön.

Horváth Erika

A hétvégén ismét - már negyedszer - az Arena Savariában rendezi meg a Magyar Torna Szövetség Szombathely városának anyagi támogatásával és a Pannonsport Kft-vel karöltve a Magyar Grand Prix-t. Ez alkalomból tartottak kedden sajtótájékoztatót, amelyen a rendezők képviselői - dr. Puskás Tivadar polgármester, Lazáry Viktor alpolgármester, Altorjai Sándor, a torna szövetség főtitkára és Kalmár Attila,  a Pannonsport igazgatója  is beszélt a pénzdíjas rendezvényről.

Az idei mezőny nem túl népes - nyolc ország 47 tornásza szerepel a rajtlistán. A nők viadalát  csupán egy szlovén versenyző teszi nemzetközivé, a nyolc magyar között viszont ott lesz olimpikonunk, Böczögő Dorina is, aki felemás korláton és gerendán indul. A Szombathelyi Sportiskola női tornászműhelyét a talajon Eb-nyolcadik  Csillag Tünde és a még junior korú Tóth Boglárka    négy szeren képviselheti, a sérüléseiből épülgető  Jelencsics Dorina  három szeren indul. A férfiaknál először jelentkeztek be a GP-re szaúd-arábiai és kuvaiti tornászok, de kilenc magyarnak is szurkolhatnak a nézők.

Ahogy a sajtótájékoztató - és a hétvégi GP - díszvendége, Berki Krisztián,  a lólengés olimpiai bajnoka elmondta,  ezúttal is szívesen jön a szombathelyi rendezvényre. Hiszen nagyon jó emlékei vannak, mindig sok néző előtt, fergeteges hangulatban mutathatta be gyakorlatait. Most - pihenőjét töltve - nem tornászik, de a szeren szintén londoni döntős Hídvégi Viddel együtt jelenlétükkel is szeretnének minél több embert a versenyre csábítani. 

Felhasználtuk az alkalmat, hogy szót váltsunk a láthatóan kiegyensúlyozott, derűs olimpiai bajnokkal. Krisztián elmondta, hogy augusztus 5-én, az olimpiai döntőben tornászott utoljára,  azóta nem szállt lóra.

- Tökéletes nap volt - idézte fel. - Ekkorra már sikerült csak a saját dolgaimra koncentrálni. Ez volt az első olimpiám, és eleinte bizony "elvitt" a hangulata, az egy héttel korábbi selejtezőben még nem voltam igazán készen a versenyre. De azon a vasárnapon sikerült a csúcsra érni  fizikálisan és mentálisan is, 100 százalék felett teljesítettem. Már nem pereg le bennem az az 50 másodperc, túl vagyok rakta, nem gondolok rá. De az élmény, amit ez a győzelem jelentett, folyton velem van. Eddig is boldog életet éltem, de most, hogy a gyerekkori álmom is teljesült...

Arra a kérdésre, hogy az olimpiai bajnoki cím egy korszak lezárását, vagy újabb motivációt jelent, egyértelműen utóbbi volt a 27 esztendős klasszis válasza.

- Folytatom, már csak azért is, mert nagyon szeretek tornászni. Persze hátra is dőlhetnék, hiszen minden címet megszereztem már (kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok is),  de a következő Eb és vb is nagy kihívás, hát még a riói olimpia. Ott akarok lenni négy év múlva is az ötkarikás játékokon. Azt már tudom, milyen megszerezni az olimpiai bajnoki címet,  de azt még  nem,  hogy milyen megvédeni. Kíváncsi vagyok rá.

 

A program. Szombat, 15.00-17.30: egyéni összetett verseny, a szerenkénti döntők selejtezője. Vasárnap, 15.00-17.30: szerenkénti döntők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!