Sport

2012.10.29. 19:41

Vacognak a sportolók, fűtetlen a sportcsarnok

Szombathely - Már nemcsak a meleg víz, a hideg időjárás miatt a fűtés is nagyon hiányzik a Haladás VSE Rohonci úti munkacsarnokát használóknak. Eddig tartott a tornászok türelme.

Horváth Erika

Hosszú ideje nyilvánvaló már, hogy a Haladás VSE 2011 májusában beiktatott ügyvezetője, Pintér Zoltán nem tudja ígéretét tartani és felvirágoztatni a patinás zöld-fehér egyesületet. Anyagilag egyre jobban ellehetetlenül az egyesület - ez nyomon követhető volt például abból, hogy az olimpikonok nem jutottak hozzá a felkészülési támogatásukhoz, hogy akadt edző, aki ellenszolgáltatás nélkül volt kénytelen dolgozni (mert nem akarta cserben hagyni a gyerekeket), sőt a megtakarított pénzét kellett arra felhasználni, hogy versenyeztethesse az atlétákat. Már nyár óta meleg víz sincs a Rohonci úti sporttelepen. Ezt még valahogy megemésztették a klub sportolói, edzői, illetve a bérlők. Ám azzal, hogy most, a fagyos időben sincs fűtés a munkacsarnokban - betelt a pohár.

Alig két hete megejtett beszélgetésünk során a "hideg-meleg" témát is érintettük Pintér Zoltánnal - mert az elnökség arról döntött, hogy a rettenetesen gazdaságtalan fűtésrendszer miatt a téli időszakban lezárja a Rohonci úti főépületet. Megindult a szervezés; öltözési lehetőséget keresni az utánpótláskorú labdarúgóknak, a súlyemelőszakosztály a sakkozókkal osztozik majd a munkacsarnokbeli termen, legfeljebb a birkózók maradnak, s napi két órára befűtik az edzőtermüket. Az irodai dolgozók - csak rezsiköltségért - már át is költöztek átmenetileg egy Hollán Ernő utcai albérletbe. Arra a kérdésre, hogy mikor fűtik be a sportcsarnokot, november 1-je volt a válasz. Az ügyvezető azt mondta, addig kiegyenlítik a 6,6 millió forintos hátralékukat a gázszolgáltató felé. Nos, ez még várat magára, a hideg viszont már elviselhetetlen.

A kilátástalan helyzetben Rácz Gábor, a Szombathelyi Sportiskola szakmai vezetője, a torna szakosztály egyik edzője a város vezetőinek is segítségét kérte. "Két felnőtt és négy junior válogatott versenyző, valamint sok-sok kicsi tornászpalánta 5-7 Celsius fokban kénytelen edzeni (már amennyire lehet) mezítláb a gerendán. Korosztályos egyéni és csapat, valamint mesterfokú bajnokság vár a lányokra a következő hetekben. Ha edzünk, sérülésveszélyes, ha nem, pár nap alatt leépül a versenyzők izomzata" - írja nyílt levelében. (A teljes levelet itt olvashatja - a szerk.)

A tornaszakosztály annak ellenére kénytelen hidegben dolgozni, hogy a szerződés szerint a bérleti díj fejében - amit mindig rendszeresen átutalt - fűtést, meleg vizet, villanyt köteles biztosítani a Haladás VSE. "A város sportért felelős elöljárói szerint a működésre megkapta a Haladás VSE az ez évi támogatást, az egyesület vezetői szerint 15 millióval kevesebb ez az összeg. Én igazságot tenni nem tudok. Ami biztos, fűtés nincs. Hetente mintegy 1000-1200 szombathelyi gyermek rendszeres sportolása került veszélybe, valószínű felelőtlen gazdálkodás miatt" - mondja, írja a szakember.

Pintér Zoltán a hétfői vészhelyzetben is valóban egy 15 millió forintos - előbb megszavazott, majd szeptemberben visszavont - többlettámogatási tétel hiányát emlegette. Reményei szerint az önkormányzat, a közgyűlés átértékeli döntését; számít a segítségükre.

Hétfő délután Angyal László, a városi önkormányzat kommunikációs vezetője egy közleményt juttatott el hozzánk, amely szerint az önkormányzat felajánlja a segítségét a rendkívüli helyzetben - hogy konkrétan mikor, mi módon, azt nem tartalmazza a levél, amihez városvezető nem adta a nevét. Azt viszont igen, hogy "az önkormányzat a 2012-es költségvetésben előirányzott 35 millió forintos támogatáson felül további 32 millió forinttal támogatta az egyesületet. A kialakult probléma miatt az önkormányzatot nem terheli felelősség."

Szóval, mikor lesz fűtés a sportcsarnokban?

 

OLDALTÖRÉS: Rácz Gábor nyílt levele

 

 

 

"Tisztelt Polgármester Úr, Alpolgármester Urak,
Haladás VSE vezetősége !

Kilátástalan a helyzet, amikor az ember fia nyílt levél megírására szánja el magát. Az ügy rendezését már megpróbáltam békés úton megoldani. Beszéltem az érintett felekkel, de NEM MEGY!

Úgy érzem, eddigi munkámmal, tetteimmel a Szombathelyen sportolni vágyókat szolgáltam, legyen az él-, diák- vagy szabadidősport. 15 évig tanítottam a főiskolán a sporttornát, a testnevelő képzés legnehezebb tantárgyát. Gyermekkori álmom valósulhatott meg, amikor a Rajczy Imre Sportiskolát vezethettem 10 éven keresztül és vált 2010-re az ország legeredményesebb intézményévé. 21 éve építjük a női torna sportágat, mellyel EB 8. helyezésig jutottunk.

Felelőtlenül soha nem gazdálkodtam a rám bízott javakkal. Egyetlen egyszer sem voltak kifizetetlen számláink. Mindig addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért.

A mostani üggyel zsákutcába jutottam.

A Haladás VSE a gázszolgáltatónál nem tudta kielégíteni a tartozását, ezért megszüntették a szolgáltatás. Így a tornászok fűtés nélkül maradtak, annak ellenére, hogy a Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. a havi terembérleti díjat rendszeresen átutalta. Két felnőtt és négy junior válogatott versenyző, valamint sok-sok kicsi tornászpalánta 5-7 C –ban kénytelen edzeni (már amennyire lehet) mezítláb a gerendán.

Korosztályos egyéni és csapat, valamint mesterfokú bajnokság vár a lányokra a következő hetekben. Ha edzünk, sérülésveszélyes, ha nem, pár nap alatt leépül a versenyzők izomzata.

A város sportért felelős elöljárói szerint a működésre megkapta a Haladás VSE az ez évi támogatást, az egyesület vezetői szerint 15 millióval kevesebb ez az összeg.

Én igazságot tenni nem tudok. Ami biztos, fűtés nincs. Kb. heti 1000-1200 szombathelyi gyermek rendszeres sportolása került veszélybe, valószínű felelőtlen gazdálkodás miatt.

Tisztelt Illetékesek! Kérem, segítsenek!!!

Köszönettel:
Rácz Gábor
Sportiskola igh."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!