Sport

2013.02.26. 17:56

Akadémia lett

Kosárlabdaképző akadémia működik a jövőben a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. berkein belül.

Tóth Gábor

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége pénteki ülésén határozott az utánpótlás-nevelés fejlesztését elősegítő akadémiai pályázatokról.

Az elnökség határozata értelmében „akkreditált sportági utánpótlás központ” létesülhet Nyíregyházán, Kecskeméten, Győrben, Újbudán és Szombathelyen. Az örömteli hírt kedden jelentették be a városházán. 

A sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester, Lazáry Viktor alpolgármester, Váradi Attila, a projekt felelőse, ötletgazdája, Gráczer György, a SZOVA-Trend Optika KC Szombathely ügyvezetője, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna, a Nagy Lajos Gimnázium igazgatója, valamint a Szombathelyi Sportiskolát képviselve Németh Zsolt, Foki Róbert és Rácz Gábor vettek részt.

 

Jobbról Puskás Tivadar polgármester, Váradi Attila projektfelelős, edző, Gráczer György Falco-ügyvezető (Fotó: Szendi Péter)

Váradi Attila elmondta, egy már meglévő, remekül működő, bizonyított rendszer további fejlesztésére ad lehetőséget az akadémiai besorolás. Hiszen a Falco utánpótlásképzése már korábban is támaszkodhatott a Nagy Lajos Gimnáziumra, a Savaria Egyetemi Központra, a Brenner kollégiumra, de a város szinte összes iskolájával jó kapcsolatot ápol. 

Az akadémiák a jövőben komolyabb TAO-támogatásra számíthatnak, és az országos szövetség további pénzügyi források bevonását is tervez. A sportiskolába betagozódó akadémia széles körből meríthet, nem csak a megyeszékhelyről és a város környékéről, Vépről, Toronyból, Jákról. Ugyanis már Kőszegen, Répcelakon, Sárváron és Celldömölkön is dolgoznak olyan csoportok, ahonnan a legtehetségesebb gyerekeket Szombathelyre irányítják. Továbbá a szombathelyi utánpótlásképzés jó eredményeinek köszönhetően az ország távolabbi részeiből is egyre több az érdeklődő. De az akadémia elsősorban helyi, vasi kötődéssel bíró fiatalokat szeretne a soraiban tudni. Persze vannak még megoldandó feladatok is. Az egyre népesebb létszámot megmozgató szombathelyi kosárlabda utánpótlás például teremproblémákkal küzd. Éppen most pedig egy busz megvásárlásán fáradozik.

A sajtótájékoztatón jelen lévő városvezetők büszkeségüknek adtak hangot, valamint kifejtették, hogy az önkormányzat a jövőben is igyekeznek mindenben támogatni az akadémiai kosárlabda képzést Szombathelyen.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!