Sport

2013.02.17. 10:24

Németh Imréék végigcsinálták a Budapest-Bamakót

Szombathely, Bissau - Véget ért a 8. Budapest-Bamakó afrikai autóverseny. A Savaria Motorsport Team SE kettőse, Németh Imre és Novák Tamás egy 9. helyezéssel és több kellemetlen élménnyel tért haza.

Tóth Gábor

A fapados Dakarnak nevezett autóverseny nemzetközi mezőnye január 25-én rajtolt Budapestről. Majd Szlovénia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország volt az útvonal. Az autókat Almeríában hajózták be, a komp Marokkóban, Nador városában ért partot. Afrikában Marokkó után következett Mauritánia, Szenegál, végül Bissau-Guinea. A verseny február 9-én ért véget Bissau városában.

- Már az európai szakaszon is rengeteg versenyfeladat várt a résztvevőkre  - árulta el a Savaria Motorsport SE versenyzője, a terepralira átépített Nissan Patrol sofőrje, Németh Imre (a Németh-Novák kettős verseny kategóriában állt rajthoz).  - Afrikában pedig kifejezetten kegyetlen szakaszokon kellett átvergődnünk. Először sziklák között evickéltünk, majd kősivatag várt ránk, végül a klasszikus sivatagi körülmények okoztak nehézséget. Az első hivatalos táborhely Marokkóban, Tinerhir városában volt ekkor már 3600 km-t tettünk az autóba. Nem volt szerencsénk, nem sikerült teljesíteni a célkitűzésünket, nem állhattunk fel a dobogóra. Egyszer kimentettünk egy túra kategóriában induló, ám eltévedő autóst 17 percet mentettünk, 5 perccel kicsúsztunk a limitidőből. Ezért törölték az aznap elért eredményünket. Aztán tönkrement a turbóhűtő, amit az ottani körülmények között nem sikerült megjavítani itthon a műhelyben pillanatokon belül meg lehetett volna oldani a problémát. Elment az erő és a sebesség az autóból. A folytatásban körülbelül 70 lóerőt tudtunk használni, a végsebességünk pedig 90-100 km/h volt. Ilyen állapotban körülbelül 4800 km-t szenvedtünk végig. Végül a 9. helyen értünk célba, összesen 9800 km után. Verseny kategóriában egyébként több mint 60 autó nevezett, 38 ért célba. Ez volt a harmadik Bamakóm, de ilyen nehéz pályákon még nem jártam. Többször a végkimerülés szélére sodródtam, remegett kezem-lábam. Volt, hogy meg kellett állni pihenni az út szélén aludni egy órát. Ugyanakkor arra büszke vagyok, hogy nem adtuk fel, a rengeteg nehézség ellenére végigcsináltuk a versenyt.

A szombathelyi Németh-Novák kettős Nissan Patrolja Mauritánia kősivatagában halad a cél felé. Fotó: Savaria Motorsport Team SE

- Bissauban azonban további problémák vártak ránk. Szerencsére a jótékonysági célból kivitt mentőautót, továbbá a gyógyszereket, taneszközöket, élelmiszereket átadtuk a rászorulóknak. A fővárosban azonban nem fogadtak barátságosan minket. A katonaság és a rendőrség nem törődött azzal, hogy a futam jótékonysági célokat is szolgál. Egyszerűen beterelték a mezőnyt egy katonai objektumba és lefoglalták a járműveket. Sikerült meglépni a felügyelet alól, egy szálloda őrzött parkolójába helyeztem el az autót. Próbáltam visszaszerezni a járművet, végül nem sikerült, így repülőre szálltam.

- Február 12-én este értem haza kellett két nap, mire kipihentem magam. Azóta azon ügyködtem, hogy az autó hazaérjen valahogyan. A hétvégén végre fordulat következett be az ügyben, legújabb információ az, hogy az autó egy Magyarországa tartó konvojjal elindult hazafelé egyik ismerősöm lábon hozza haza. Rendkívül el vagyok keseredve az elmúlt napok történései miatt. Most vettem részt harmadszor a Bamakón, de lehet, hogy többet nem állok rajthoz - zárta szavait Németh Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!