Sport

2013.02.12. 17:21

Ötkarikás játékok birkózás nélkül?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a nyári ötkarikás játékok jelenlegi 26 sportágából a birkózást jelölte meg kihagyhatónak a 2020-as olimpia programjából.

Horváth Erika

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága keddi ülésén a 26-ból 25 sportágat javasolt a 2020-as játékok programjába. A birkózást ítélte meg kihagyhatónak - ez annyit jelent, hogy sportág várólistára került az új pályázókkal, a vusuval, a sportmászással, a görkorcsolyával, a fallabdával, a karatéval, a wakeboarddal, valamint a baseballal-softballal. Közülük egy juthat a 26-os listára.

A végrehajtó bizottság indítványáról a NOB kongresszusa szeptember 7-én Buenos Airesben szavaz - ekkor alakul ki véglegesen a 2020-as olimpia programja. (A nyári olimpián 28 sportág szerepelhet, de a 2016-os játékokra felvett rögbi és golf nem lehet kieső.)

A birkózás az újkori olimpiák tradicionális sportága, 2004-ig csak férfiak szerepeltek kötött-, illetve szabadfogásban, Athénban léphettek először szőnyegre a hölgyek is. A magyar sportot is nagyon kedvezőtlenül érintené, ha valóban a birkózás esne ki a kalapból. Hiszen nálunk ez egy sikersportág, a negyedik legeredményesebb. Birkózóink az olimpiákon 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet nyertek. Tavaly Londonban hárommal gyarapodott a magyar medálok száma: Lőrincz Tamás ezüstjével, illetve Módos Péter és a szombathelyi Hatos Gábor bronzával.

A 23 éves Ligeti Dániel pályafutásába  bőven beleférne a 2020-as olimpia is. Lehet, hogy csak Rio marad neki?

Nem csoda, hogy szinte sokkot kapott minden hazai érintett a hír hallatán. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára érthetetlennek nevezte a javaslatot. "Derült égből villámcsapásként ért a hír, egyszerűen nem is értem az egészet" - nyilatkozta Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára.

A legjobb magyar birkózók közül a haladásos Ligeti Dánielt kérdeztük, akinek a pályafutásába még bőven beleférhet(ne) a 2020-as olimpia is.

- El sem hiszem, hogy ez megtörténhet, szinte ájult állapotba kerültem - mondta. - Ez azt jelentené, hogy már csak egyetlen lehetőségem lesz az életben, Rio. A magyar birkózás így is sok sebből vérzik, elég kevesen vagyunk, mert nem nagyon lehet ebből megélni. És ha még az olimpia lehetőségét is elveszik tőlünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!