Sport

2013.02.21. 20:50

Szombaton lesz Hatos Gábor „olimpiai eredményhirdetése”

Szombathely - Pénteken este már nagyüzem volt az Arena Savariában. Megérkezett a kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíj mezőnye - a versenyzők edzettek és mérlegeltek.

Horváth Erika

Koszovó kivételével megérkeztek a kötöttfogású Grand Prix-versenyre bejelentkezett nemzetek versenyzői - mintegy 110-en -, szombaton 9 órakor kezdődik a program, amelyhez egy szabadfogású meghívásos verseny is társul.

A bronzérmes Hatos Gábort is köszöntik szombaton (Fotó: Vas Népe)

Mára kiderült, hogy az öt helyett csak három szombathelyi birkózó tud szőnyegre lépni, a 74 kilós Molnár Bálint  és  a 120 kilós, Eb-ezüstérmes  Ligeti Dániel  is ujjsérülés miatt mondta le a szereplést. Utóbbi a múlt hétvégi kijevi versenyen két győzelem után az ukránok olimpikonjától úgy kapott ki, hogy már az első másodpercekben kifordult a hüvelykujja. Végigbirkózta a meccset, aztán a bronzmérkőzést meg is nyerte, itthon viszont a Sportkórházba vezetett az útja. Egy ideig kímélnie kell a kezét, egyelőre csak erősít, aztán fokozatosan kezd el újra birkózni. A cél az, hogy a március 19-én kezdődő Európa-bajnokságra teljes értékű legyen.

Hatos Gábornak (74 kg), ifj. Veréb Istvánnak (84) és Csercsics Richárdnak  (120) is két-két szlovák birkózó lesz az ellenfele.

 


Szombaton és vasárnap a birkózás szentélye lesz az Arena Savaria. Érdemes kilátogatni a versenyekre, és nem utolsó sorban Hatos Gábor ünneplésére - ezt az alkalmat használja fel a város olimpiai bronzérmesünk köszöntésére.

Már pezseg az élet az Arena Savaria környékén, 18 országból sorra  érkeznek a tizedik szombathelyi kötöttfogású Magyar Nagydíj részvevői. A Golden Grand Prix-verseny első, szombati versenynapján birkózók - a 60, a 74, a 84 és a 120 kg-osok – pénteken  este  esnek át a kötelező orvosi vizsgálaton, aztán mérlegre állnak.  Vasárnap az 55, a 66 és a 96 kg-osok következnek. Struhács György, a kötöttfogásúak szakvezetője is Szombathelyre ért  a legénységével  a tatai edzőtáborból, ahol 12 ország mintegy száz birkózója gyakorolt naphosszat hat szőnyegen. Hat magyar viszont  a teheráni csapat Világkupán szerepelt - és kilencedik helyet szerzett; közülük Rizmajer György (96 kg) sérülést szenvedett, így ő nem csatlakozhatott a többiekhez.

Ligeti Dániel (pirosban) tavaly a kötöttfogású versenyen próbálta ki magát (Fotó: Kiss Teodóra)

Készen állnak a harcra a Haladás VSE legjobb birkózói is. Hogy őket is láthassa a szombathelyi publikum, ismét szerveztek szabadfogású, meghívásos betétversenyt - számukra. Szombaton a 74 kg-ban Hatos Gábor és Molnár Bálint,  a 84-ben pedig ifj. Veréb István lép szőnyegre.  A vasárnapi programban kapott helyet a 120 kg-os szám Ligeti Dániellel és Csercsics Richárddal. Illetve lesz egy háromfős körmérkőzés is a 96 kg-ban -  Tóth Rafael (FTC), Szabó Mihály  (Vasas-Orosháza) és Szmik Attila  (Csepel-Dunaharaszti) az Eb-indulásért válogatózik.

Azon a bizonyos londoni bronzmérkőzésen – kékben Hatos Gábor és Szoszlan Tyigijev

A szombati nap fő eseménye 17.30-tól - a  megnyitó programban -  Hatos Gábor köszöntése lesz.  
A HVSE birkózója  utólag, a nyilvánosság mellőzésével  kapta meg az olimpiai bronzérmét, amit doppingoláson ért ellenfelétől visszavettek. A város vezetői ezt az alkalmat használják fel arra, hogy méltó ünneplésben részesülhessen a kiváló szombathelyi birkózó - neki ez az esemény helyettesíti majd az  olimpiai eredményhirdetést.  Mindenkit várnak, ingyenes a belépés.

A 2013. ÉVI  MAGYAR NAGYDÍJ  PROGRAMJA

SZOMBAT (60, 74, 84, 120 kg, illetve meghívásos szabadfogás 74, 84 kg). Selejtezők:  9.00-14.00. Vigaszági és bronzmérkőzések:  16.00-17.30. Megnyitó ünnepség, Hatos Gábor olimpiai bronzérmes köszöntése: 17.30-18.00. Döntők: 18.00-19.30.

VASÁRNAP (55, 66, 96 kg, illetve meghívásos szabadfogás 96, 120 kg). Selejtezők: 9.00-11.00. Vigaszági és bronzmérkőzések:  11.00-12.00. Döntők:  12.00-13.00.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!