Sport

2013.03.19. 18:12

Kölcseys bronz a szellemi diákolimpián

Nagyszerű vasi sikert hozott a szellemi diákolimpia V-VI. korcsoportos országos döntője: a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata bronzérmes, a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumé negyedik lett.

Horváth Erika

A 2012/2013-as tanévben merőben új rendszerben rendezték meg a dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpiát. Ezúttal segítségül hívták a világhálót, és tíz fordulóban elektronikus úton adtak számot felkészültségükről a diákok. A legjobb nyolc csapat viszont a hagyományos formában az országos döntőn mérte össze tudását. Vas megyéből három III-IV. - Ják, Répcelak, Zrínyi - és négy V-VI. korcsoportos - Kölcsey, NLG, Kereskedelmi, Bolyai - együttes vett részt a versenyen.

Közülük a körmendi Kölcsey és a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium a 74 csapatos mezőnyből másodikként, illetve ötödikként kiharcolta a nyolcas döntőt. Az NLG összeszokott gárdával, az utóbbi két év bajnokaként érettségi előtt álló diákokkal indult, a Kölcsey viszont 9-10-es, Mecséri Annamária olimpiai szakkörében „edződött” újoncokkal.

 

A Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata az eredményhirdetés után Bolvári Antal olimpiai bajnokkal. Balról: Patkó Klaudia, Mecséri Annamária felkészítő, Agg Richárd, Csizmazia Fanni, Illés Dorina (Fotó: Budai Tibor)

Az élmezőnyben nagyon szoros volt a küzdelem, a két vasi csapat négy forduló után holtversenyben az első helyen állt hibátlan mérleggel. A pontfogyasztó nevű feladat után csúsztak le az élről, a harmadik helyre. Innen már a dobogó két legmagasabb fokára nem volt esély. A folytatásban a Kölcseynek sikerült összeszednie néhány pontnyi előnyt riválisaival szemben, az NLG viszont két ponttal lemaradt. Így a váci Boronkay (244 pont) és a pécsi Janus Pannonius (240) gimnázium mögött a 235 pontot gyűjtött Kölcsey lett a bronzérmes. A csapat tagjai: Csizmazia Fanni, Illés Dorina, Patkó Klaudia, Agg Richárd.

A 233 pontos NLG - Gálos Tas Csongor, Hargitai Bálint, Papp Máté, Virág László, felkészítő Németh Attila - a negyedik helyen fejezte be a versenyt. Az érmeket Bolvári Antal, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó adta át, s a diákok még „szakmájukba” vágó értékes könyvekkel is gazdagodtak. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!