Sport

2013.05.22. 14:52

Kemény küzdelemben halad előre a körmendi kosárklub

Tavaly nyár végén még komoly bizonytalanság lengte körül a Lami-Véd Körmend kosárlabdacsapatát, de egy hullámzó szezon végén a hatodik hellyel alaposan túlteljesítette a remélteket Hencsey Tamás együttese.

Németh Zsolt

- Ráadásul ott volt a megörökölt EuroChallenge-indulás is, ami előzetesen túl nagy falatnak tűnt, de visszatekintve abszolút jól sikerült a dolog - mondta a vezetőedző. - Abban a sorozatban is sikerült kétszer győznünk, és az utolsó forduló előtt még volt továbbjutási esélyünk.

- Az idegenlégiósok terén is voltak változások, végül csak egyikük maradt. Mi vezetett idáig?

-  Lamar Roberson helyére már a szezon elején is Kyle Austint szerettük volna leigazolni, de akkor még nem engedték el attól a francia csapattól, ahol egy sérült játékost helyettesített. Zvonko Buljan érkezett, aki egy rendkívül jól képzett kosaras, de összességében nem tudott annyit segíteni, amennyit kellett volna. Austin szerintem jó választás volt. A problémát inkább a kisemberek kiválasztása okozta. A nyáron olyan mezőnyembert kerestem, aki irányító és kettes poszton is tud játszani. Azt gondoltam, hogy Adam Brown ezt megoldja, de ez nem jött össze. Aki erre a posztra érkezett, annak mind volt valamilyen hiányossága. De tudni kell azt is, hogy nem volt sok pénzünk idegenlégiósokra.

- És Matthew Shaw?

- Ahhoz viszonyítva, hogy mennyibe került, szerintem jó játékos volt, de néha komoly problémát okozott a lepattanók megszerzése vagy a védekezés. A középszakaszban elszenvedett két súlyos vereség után aztán valamit tennünk kellett. A két amerikai, a csapat gyenge teljesítményét látva, inkább a saját statisztikájára gondolva kosarazott. Változtatnunk kellett. Azért Shaw-tól köszöntünk el, mert Austin két poszton volt használható, sokoldalúbb játékos. Biztos voltam abban, hogy ez a döntés nem lesz népszerű a szurkolók körében, de bíztam a fiúkban. És valóban, megmutattuk, hogy tudunk igazán csapatként játszani.

- Összességében milyen volt a csapat teljesítménye?

- Az volt a legszebb az egészben  és ezért most is dicséretet érdemel a csapatom , hogy az ilyen mély gödrökből mindig felálltunk, és megmutattuk, hogy van erő bennünk. A keret tagjai mellett köszönet jár szurkolóinknak, akik végig kitartottak mellettünk, és a vezetőségnek is, hogy minden nehézség ellenére biztosították a szereplésünk feltételeit!

 

A körmendi csapat  még két légióssal. Ülnek (balról): Kutasi Gergely, Ruják András, Csillag Péter gyúró, Sonyák Béla, Kocsis Tamás. Középen: dr. Csata László orvos, Sömenek Martin, Kyle Austin, Hencsey Tamás vezetőedző, Fodor Gergely, Ferencz Csaba, Gál László technikai vezető. Hátul: Zsebe Ferenc ügyvezető, Matthew Shaw, Farkas Attila, Grebenár Péter, Golomán György, Hajba Ádám intéző (Fotó: Szendi Péter)

Hogy ez mennyire nem volt egyszerű, arról a város polgármestere beszélt. Bebes István a múlt év nyarán állt az élére annak a munkának, amivel sikerült életben tartani a kilátástalan helyzetbe került klubot.

- Ha egy szóval kellene jellemezni a tavalyi helyzetet, akkor a romhalmaz vagy a káosz szó jut eszembe. Amikor kiderültek a gondok, azonnali intézkedésekre és széles támogatói körre volt szükség az egész év finanszírozásának biztosításához. Menet közben is folyamatosan jöttek elő az előző időszakból maradt hátralékok. Még ma sem dőlhetünk hátra, hiszen folyamatos küzdelmet jelent az aktuális kötelezettségek teljesítése. Ma már naprakész állapotok vannak, de azt még nem mondhatjuk, hogy le is zártuk ezt az évet. Ezt várhatón június végén tehetjük meg. Összességében úgy látom, hogy kemény küzdelemben halad előre a klub.

- Fodor Gergely és Ferencz Csaba már biztosan marad. Mi a további koncepció?

- Ki kell aknáznunk a magas szintű helyi utánpótlás-nevelésben rejlő lehetőségeinket, és a még jó szinten lévő helyi értékeinket igyekszünk megtartani. Melléjük pedig olyan elhivatott külföldi játékosokat kell találnunk, akik megfelelnek a körmendi ínyenc szurkolóknak, és illeszkednek a csapat morális tartásába. A mércét még mindig nem emelhetjük túl magasra, de egy biztosabb alapokon működő szereplést igyekszünk megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!