Sport

2013.06.17. 19:07

Az olimpiai bajnok Fábián László volt a hagyományőrzők vendége

Szombathely - A napokban a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület vendége volt Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, aki jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója.

Horváth Erika

Fábián László olimpiai bajnok, hatszoros világ és ötszörös Európa-bajnok öttusázó volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület soros vendége. A kiváló sportember az 1988-as szöuli olimpián az öttusa csapattal aranyérmet szerzett, de tagja volt a párbajtőrcsapatnak is, amellyel hatodik lett. Horváth Vilmossal,  a hagyományőrzők elnökével felelevenítették a múltat, a másfél évtizedes sportpályafutást - kezdve a családi indíttatástól, az úszással töltött éveken át a nagy nemzetközi öttusa és párbajtőr sikerekig. A közönségtalálkozó előtt azonban kihasználva az alkalmat Fábián László a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatói minőségében látogatást tett a Dobó SE olimpiai műhelyében, és eszmét cserélt Lazáry Viktor alpolgármesterrel is.

Az öttusázó olimpiai bajnok Fábián László immár a MOB sportigazgatójaként a Halmay HSE vendége. Fotó:  Szakály Ferenc

Majd  velünk is szót váltott új munkaköréről. Elmondta: azóta is ezer szállal kötődik a sporthoz, mióta 1996-ban befejezte a versenyzést. Az öttusa szövetség elnökségi tagjaként még abban az évben a MOB tagja lett.

- Amiben tudtam, eddig is segítettem a MOB-ot. A magánmunkáim is sok helyen kötődtek a sporthoz - volt sportmarketing és rendezvényszervező ügynökségem, dolgoztam önkormányzatnál, ahol a sport hozzám tartozott -, januártól viszont év lettem a szervezet sportigazgatója, az energiám 99 százalékát erre a feladatra fordítom. Nagyon szerteágazó munka ez, hiszen 94-96 szövetség több mint 200 egyesületével vagyunk napi kapcsolatban. Egyrészt szakmai felügyeletet jelent ez az olimpiai sportágak, a nem olimpiai sportágak, a fogyatékkal élők sportja, a szabadidőport és a diáksport területén is. Az állam jelenleg a MOB-on keresztül finanszíroz, tehát meg kell határozni a pénzek felosztását is, aztán ellenőrizni a források felhasználását. Már feltérképeztük, hogy a különböző területeken mik azok a célok, amiket szeretnénk elérni. Például olyan programokat biztosítani, hogy a fogyatékkal élők tudjanak teljes életet élni, a lehetőségeikhez képest sportolhassanak, és a diák- és egyetemi sportban sem csak a versenysport domináljon. Sok jó terv van, kaptunk biztatást az állami vezetés részéről is, lehetőségeik szerint támogatni fogják őket.

Fábián László beszélt a szombathelyi tapasztalatairól is.

- A két eredményes olimpiai - atlétikai és birkózó - műhelynek igenis kell, hogy a sportágfejlesztési programban a létesítményeket és a finanszírozást is tekintve jusson lehetőség. Örömmel látom, hogy Szombathelyen szépen fejlődik a diáksport. Ahhoz, hogy valóban sokan tudjanak sportolni, akár a mindennapos testnevelés keretein belül, létesítményfejlesztésre is szükség van, és ebből szerintem Szombathely sem maradhat ki. Tudom, hogy sokan várják a sportágfejlesztési támogatásokat. A kormány előtt van az előterjesztés, akárcsak a költségvetési tervezetünk. Az árvíz miatt húzódik a dolog, de a nyár végén, legkésőbb ősszel biztos, hogy megszületik a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!